Ggo's: binnenkort bij u op de keukentafel?

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 20 april, 2010
Greenpeace verspreidt overal in Brussel affiches als reactie op de controversiële beslissing van de Europese Commissie om de genetisch gemodificeerde Amflora-aardappel toe te laten.

Ggo's: binnenkort bij u op de keukentafel? Greenpeace lanceert een grootschalige affichecampagne in de straten van Brussel als reactie op de recente toelating van de genetisch gemanipuleerde aardappel door de Europese Commissie.

Deze beslissing druist in tegen de wil van de Europese lidstaten, de publieke opinie en het advies van internationale medische experts zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMEA). Beide instanties hebben gewezen op het 'kritische belang' van de antibiotica waartegen de Amflora aardappel resistentiegenen bevat.

Genetisch gewijzigde recepten voor rampspoed

Op de Greenpeaceaffiches worden Europees commissaris voor gezondheid John Dalli en commissievoorzitter José Manuel Barroso afgeschilderd als sterrenchefs die genetisch gewijzigde recepten voor rampspoed bekokstoven.

Barroso tracht consequent een pro-ggo agenda door te drukken. Hij sloot zelfs de Europees commissaris voor milieu formeel uit van de besluitvorming over genetisch gemodificeerde organismen, waardoor alle macht nu in handen ligt van Eurocommissaris voor gezondheid Dalli. Greenpeace betreurt dat Dalli reeds bij zijn eerste beslissing over ggo’s voorbijging aan het gezondheidsadvies van de WHO en het EMEA.

Greenpeace vraagt een moratorium op de toelating van ggo-teelten zolang de huidige erkenningsprocedure niet grondig verbeterd is. De 27 EU-lidstaten drongen hier in december 2008 unaniem op aan bij de commissie.

De affiches zijn slechts een voorproefje. Greenpeace plant om de commissie met haar onverteerbare ggo-agenda in de schijnwerpers te plaatsen. Volledige week belooft bijzonder pittig te worden met de lancering van het ggo-kookboek.

Al 500.000 handtekeningen

Op slechts één maand tijd tekenden al 500.000 mensen een Europese petitie voor een moratorium op de ontwikkeling van ggo-teelten.

Wat kan de Belgische regering doen? Als EU-lidstaat kan ons land de teelt van Monsanto's ggo-maïs MON810 en BASF's Amflora-aardappel verbieden. En als voorzitter van de EU kan het vanaf 1 juli alles in het werk stellen voor een Europees moratorium op nieuwe toelatingen.

Teken de petitie!

Om een officieel verzoek te kunnen richten aan de EU voor het instellen van een moratorium op alle transgene teelten in Europa, moeten we een miljoen handtekeningen verzamelen. Greenpeace werkt samen met Avaaz om dat doel te bereiken.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.