Hoe viert het Nucleair Forum 1 jaar Fukushima?

Nieuwsartikel - 10 maart, 2012
Met een welgemikte advertentie in enkele kranten dit weekend willen we het Nucleair Forum van antwoord dienen. Na Fukushima moet ook hun blinde geloof in nucleaire veiligheid toch een deuk hebben gekregen. Daarom vindt Greenpeace het zo belangrijk dat de regering vasthoudt aan de kernuitstap.

 

Naar eigen zeggen wil het Nucleair Forum deelnemen aan het maatschappelijk debat over energie. Maar dan alleen als het hen uitkomt. Wie bijvoorbeeld vorig jaar meteen na de kernramp in Fukushima in discussie wou gaan met het Forum, was eraan voor de moeite. Bezoekers konden niet meer reageren op hun site, en alle bestaande reacties waren gewist. Officieel omdat ze “niet voldoende medewerkers hadden om het online debat te beheren”. Waarschijnlijk omdat ze overspoeld werden door kritische en negatieve commentaren.

Nucleair offensief

Sinds enkele maanden willen ze wél graag opnieuw communiceren: met advertenties in alle media en op elke straathoek, en zelfs een peiling waaruit moet blijken dat de Belgen eigenlijk niet zo negatief staan tegenover atoomstroom. Het offensief van de nucleaire sector heeft een reden: de kernuitstap zal de productie van kernenergie uitfaseren, en dat is een streep door hun rekening. Het Nucleair Forum wordt hoofdzakelijk gefinancierd door het Franse GDF-Suez, moederbedrijf van Electrabel, en dient dan ook zijn economische belangen. 

Wathelet

Greenpeace dringt er bij Melchior Wathelet, onze staatssecretaris van Energie, opaan dat hij vasthoudt aan de timing van de wettelijk voorziene kernuitstap. Dat betekent het onverwijld sluiten van de drie oudste kernreactoren. De vervangcapaciteit staat al op stapel. Bovendien heeft België nog een enorm potentieel op het vlak van energie-efficiëntie, voldoende om de productie van 1 à 2 van onze oudste drie reactoren op te vangen. Kernenergie is ons in het verleden opgedrongen, vandaag hebben we als samenleving een alternatief.

Meer info op www.nuclearfreebelgium.be

> Stuur de vraag “Hoe viert het Nucleair Forum 1 jaar Fukushima” aan het Nucleair Forum.

Onderwerpen