Fukushima na de herdenkingen

Nieuwsartikel - 28 maart, 2012
De maand maart stond in het teken van de eerste 'verjaardag' van de kernramp in Fukushima. Door het werk van regisseur Alain de Halleux te ondersteunen, betuigt Greenpeace ook na de herdenking zijn medeleven met de vele getroffenen.

Vorig jaar werd de wereld eraan herinnerd dat veilige kernenergie niet bestaat. Er bestaan alleen nucleaire risico's. Zo is het leven van meer dan 150.000 mensen uit de omgeving van Fukushima volledig veranderd na 11 maart 2011. Sommigen zijn de besmette zones ontvlucht. Ze lieten daarbij hun ouders, vrienden en jobs achter.

De Brusselse regisseur Alain de Halleux ging voor de eerste keer op reis naar Japan in oktober 2011. Op een bijzonder respectvolle manier legde hij de wanhoop van de slachtoffers van de kernramp vast op film. Maar ook het gebrek aan betrouwbare informatie, het vertrouwen in de overheid en de besmetting van voedsel.

Kortfilms

In samenwerking met Arte, RTBF, Simple production en Crescendo films werden 8 kortfilms van 8 minuten gemaakt. Die kleine verhalen uit het dagelijks leven lichten de sluier van Fukushima. Als het nulrisico niet bestaat, is het nucleaire risico bijzonder verraderlijk. We weten niet wanneer het noodlot toeslaat. Het is ook één van de vele lessen die we kunnen leren uit de ramp.

Bekijk de filmpjes en verspreid ze online.

Ze zijn ook beschikbaar in het Frans, Engels, Duits en Japans.

Nieuw project

Alain de Halleux vertrekt terug naar Japan waar hij zijn onderzoek zal verderzetten. Hij zal drie families volgen en dieper in de Japanse werkelijkheid duiken, door het verhaal door de ogen van de slachtoffers te vertellen. Zo kunnen we het dagelijkse leven van de getroffen families volgen, die alles moesten achterlaten en kampen met de massale ontsmettingsoperaties. Het wordt een documentaire van 52 minuten, met de steun van Greenpeace. We houden jullie op de hoogte van het verdere verloop van dit project.

Hoop

Op wereldschaal is kernenergie een redelijk marginaal verschijnsel. De laatste 5 jaar was er 22 keer meer wind- en zonnecapaciteit (230.000 MW voor 10.600 MW kernenergie). De hernieuwbare energie die vorig jaar geïnstalleerd werd, laat toe evenveel elektriciteit te produceren als 16 grote kerncentrales. Vergis je dus niet van energie...

Onderwerpen