Nucleair transport aangekomen in Cadarache

Gevaarlijk spul op vakantie

Nieuwsartikel - 8 oktober, 2004
De vrachtwagen die Frankrijk doorkruiste met 140 kilo Amerikaans plutionium is vanacht aangekomen op zijn bestemming in Cadarache. De truck werd tijdens het hele traject begeleid door een indrukwekkende veiligheidsescorte met overvalwagens, motoren en helicopters. De lucht boven het traject, bruggen en tunnels werden zwaar bewaakt. "Het indrukwekkende veiligheidsarsenaal is het resultaat van de informatiecampagne die Greenpeace ondanks het verbod toch heeft doorgedrukt. Het is precies die mediatisering die de overheid heeft gedwongen de gevaren van dit soort nucleair materiaal ernstig te nemen." verklaarde Yannick Rousselet, de verantwoordelijke van de nucleaire campagne van Greenpeace Frankrijk.

Greenpeace-activisten ontrollen een spandoek boven de ingang van de Mirabeau-tunnel op 5 km van Cadarache

Het transport reisde in totaal bijna 6600 kilometer dwars doorheen de Verenigde Staten, over de Atlantische oceaan en vervolgens weer over de weg doorheen Frankrijk. Een gevaarlijke operatie, want schepen of trucks met een dodelijke lading van die omvang kunnen een doelwit zijn voor terroristische aanslagen en zijn kwetsbaar voor ongelukken. Bovendien is het omzetten van veredeld plutonium in brandstof een zeer gevaarlijke en dure aanpak. De enige manier om van het gevaarlijke plutonium af te komen is het moeilijk bruikbaar te maken door het te mengen met radioactief afval.

Bij de acties die Greenpeace tegen het transport voerde, werden verschillende actievoerders opgepakt waaronder de bekende Franse zeilkampioen Eugène Riguidel.

Onderwerpen