China betaalt hoge tol voor “zwart goud”

3 reacties
Nieuwsartikel - 26 juli, 2010
De ontploffing van een pijpleiding veroorzaakte op 16 juli een verschrikkelijke olieramp in Dalian, in het noordoosten van China. De olievlek blijft uitbreiden en heeft al het leven gekost aan een reddingswerker. De lokale afdeling van Greenpeace ging onmiddellijk ter plaatse de milieuschade opmeten, en blijft de situatie van nabij volgen.

Deze reddingswerker kon in Dalian levend uit het water worden gehaald, maar zijn collega had minder geluk en verdronk in de smurrie.

De stranden, het zeeleven en de vele mensen die hiervan afhankelijk zijn, draaien op voor onze olieverslaving. Om nog maar te zwijgen van de economische gevolgen voor de visvangst, het toerisme en natuurlijk ook voor de bevolking.

Door de ontploffing kwamen er naar schatting 11.000 duizend vaten olie in de oceaan terecht. Zo onstond een olievlek die zich uitstrekt over enkele honderden vierkante kilometers. 

Sporen

Voor een ecologische balans van deze ramp is het nog te vroeg, maar toch zijn enkele zaken zeker. Het is onmogelijk om volledig alle sporen van de olie op te kuisen. De gevolgen van dit nieuwe olielek zijn onomkeerbaar en zullen zich nog lange tijd laten voelen.

Daarom dringt Greenpeace bij de Chinese regering en de verantwoordelijken aan op een volledige studie van de milieu-impactie, en eist het maatregelenom de schade in de mate van het mogelijke te beperken.

De officiële nieuwskanalen hebben lang geprobeerd de ramp toe te dekken of het nieuws te minimaliseren, al komt daar geleidelijk verandering in. “Het meeste “echte” nieuws komt van Greenpeace. Het feit dat Greenpeace reddingsteams mocht sturen bewijst wel dat het probleem ernstig wordt genomen”, schrijft Tim Collard, een voormalig Britse dilplomaat in zijn blog voor de Telegraph.

Herziening

Olie heeft net als steenkool aangetoond dat de ecologische en economische limiet bereikt werd, of het nu in de Golf van Mexico of in die van Dalian is. Ons systeem voor energiebevoorrading is aan een grondige herziening toe. De verschrikkelijke beelden die het team van Greenpeace in Dalian verzamelde behoeven geen commentaar.

Hoe vaak moeten lokale gemeenschappen deze nachtmerrie nog herbeleven? Het is de hoogste tijd voor een Energie[R]evolutie, om een eind te maken aan deze vuile brandstoffen.

Onderwerpen
3 reacties Reageren

Aristide zegt:

Honderd procent akkoord

Geplaatst 1 augustus, 2010 om 12:22 Misbruik melden Reageer

Aristide zegt:

Honderd procent akkoord

Geplaatst 1 augustus, 2010 om 12:20 Misbruik melden Reageer

Aristide zegt:

Honderd procent akkoord

Geplaatst 1 augustus, 2010 om 12:19 Misbruik melden Reageer

1 - 3 van 3 resultaten.

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.