7.000 bezoekers op Dag Van De Aarde

Milieuhappening was een schot in de roos

Nieuwsartikel - 26 april, 2004
Afgelopen zondag zakten meer dan 7.000 mensen af naar de eerste, zonovergoten Dag van de Aarde in het provinciaal recreatiepark De Nekker. De Vlaamse milieuorganisaties sloegen de handen in elkaar en zorgden voor een geslaagde milieuhappening met veel bezoekers, flink wat politici en ambiance!

Greenpeace in actie tegen de wereldwijde klimaatverandering

Voor de gelegenheid was een stuk van de Nekker omgetoverd in een tentendorp, waar je terecht kon voor milieudebatten, animatie, en informatie rond vijf thema's: klimaat, landbouw, lucht, natuur en water. Elk thema kreeg zijn eigen tent, en voor de jongste bezoekers was een aparte tent voorzien, waar ze naar hartelust aan de slag konden met kleurplaten, windmolentjes maken en spandoek schilderen. Er was ook een workshop van Lucaz klankmakerij, waarop een groepje kinderen een mooi gelegenheidslied in elkaar staken.

In de klimaattent trok vooral de reusachtige wereldkaart de aandacht. Je kon er de gevolgen van de klimaatverandering regio per regio volgen aan de hand van foto's. Een heleboel mensen ondertekenden er ook de Greenpeace-petitie 'Save our Climate', waarmee aan de drie bevoegde Belgische ministers meer ambitieuze engagementen worden gevraagd om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Premier Guy Verhofstadt, minister van Energie Fientje Moerman en minister van Leefmilieu Freya Van den Bossche mogen eerstdaags dus een flink pak briefkaarten in hun bus verwachten!

Cowboy Henk-tekenaar Herr Seele was een opgemerkte verschijning in het tentendorp. Hij was de hoofdspeler in de radio- en TV-spotjes die vooraf te zien waren op de openbare omroep en hij gaf tijdens de Dag van de Aarde enkele gesmaakte tekensessies weg rond het thema aarde.

Ook heel wat politici maakten hun opwachting, al dan niet in de reusachtige Greenpeace-luchtballon (voor één keer voor een hoogte- in plaats van een diepte-interview) of in één van de milieudebatten.

De Brusselse wereldgroep Jaune Toujours sloot rond 17u30 de allereerste Dag van de Aarde af. Een evenement dat zeker voor herhaling vatbaar is!

Onderwerpen