Gifstoffen in kleding belanden in ons water

Nieuwsartikel - 21 maart, 2012
Grote kledingmerken maken onbewuste vervuilers van ons. Dat blijkt uit recent onderzoek bij grote namen als Abercrombie & Fitch, Ralph Lauren en G-Star. De ergste verontreiniging vindt weliswaar plaats in Azië waar de kleding wordt gemaakt, maar tijdens een gewone wasbeurt komen deze giftige stoffen ook in ons water terecht.

In het eerder gepubliceerde rapport Dirty Laundry II lieten we zien dat in twee derde van 52 geteste kledingstukken (van merken zoals H&M en Nike) de giftige stof nonylfenolethoxylaat (NPE) zat. In nieuw onderzoek Dirty Laundry Reloaded tonen we aan dat dit gif tijdens een simpele wasbeurt in ons water belandt. Daar breekt het af tot het hormoonverstorende nonylfenol. Deze stof is door waterleidingbedrijven niet of nauwelijks uit het water te zuiveren en belandt dus in ons drinkwater.

Detox

Onze detox-campagne schakelt een versnelling hoger. Naar aanleiding van ons eerste rapport vorige zomer (en de acties) hebben merken als Nike, Adidas, Puma en H&M al beloofd om giftige stoffen zoals NPE’s uit hun productieproces te weren.

Nu dagen we de hele textielindustrie uit om volledig gifvrij te produceren. De modewereld staat bekend om innovatie, elk seizoen weer. Het is hoog tijd dat ze dat talent gebruikt om giftige stoffen uit alle kleding te halen.

- Lees het Engelstalige rapport of de Nederlandse samenvatting.

Onderwerpen