Vlaamse en Waalse partijen nemen klimaatuitdaging niet ernstig

Nieuwsartikel - 24 april, 2009
Greenpeace peilde bij de verschillende democratische partijen naar hun beleid op het vlak van klimaat en mobiliteit. De grote Vlaamse partijen lijken de klimaatproblemen vooral te minimaliseren en blijven vasthouden aan oude recepten in het zoeken naar oplossingen op vlak van mobiliteit. De Franstalige partijen van hun kant lijken misschien bereid om iets te doen aan de klimaatproblemen, maar alleen buiten hun eigen grondgebied. Dat blijkt uit de peiling van maart 2009 van Greenpeace bij de voorzitters van de partijen die in het strijdperk treden voor de regionale verkiezingen van 2009.

Simulatie van het rampzalige scenario voor het klimaat dat het Vlaams Gewest voor ogen heeft met de uitbreiding van de Brusselse Ring.

Greenpeace organiseerde deze bescheiden peiling om na te gaan in welke mate de toekomstige politici van  de gewesten bereid zijn om hun klimaatbeloftes concreet te maken, door te kiezen voor een duurzamere mobiliteit en af te zien van de uitbreiding van de weginfrastructuur in ons land. Greenpeace koos daarvoor twee dossiers uit: de plannen van het Vlaamse Gewest om de Brusselse Ring  te verbreden (het huidig project voorziet op de meeste plaatsen tot 17 rijstroken) en het project voor de snelwegverbinding tussen Cerexhe, Heuseux en Beaufays in de buurt van Luik.

De verbreding van de Brusselse Ring wordt door geen enkele Franstalige partij ondersteund, maar wel door de grote Vlaamse formaties (Open VLD, CD&V en sp.a) alsook door bijvoorbeeld Lijst Dedecker. In Wallonië verklaren MR, PS en cdH zich bereid om op internationaal vlak resoluut te kiezen voor het klimaat en zij leveren geen steun aan de 'anti-klimaatplannen' voor de verbreding van de Brusselse Ring, die het Vlaamse Gewest momenteel voorstelt. Maar die progressieve houding lijkt op te houden aan de grenzen van Wallonië, waar de Franstalige partijen, met uitzondering van ECOLO, blijven kiezen voor meer snelwegen zoals de de Luikse CHB-snelwegverbinding.

Elke uitbreiding van onze weginfrastructuur kan alleen maar leiden tot meer autoverkeer en een hogere CO2-factuur. Dat valt niet te verzoenen met wat ons land moet doen in de strijd tegen klimaatverandering. Bovendien zullen meer wegen het mobiliteitsprobleem geen centimeter vooruit helpen, wel in tegendeel.  Enkele weken geleden hebben 2000 wetenschappers in Kopenhagen nog gewaarschuwd dat klimaatverandering zal ontsporen indien politici niet overgaan tot actie. En toch blijven zowel Vlaamse als Waalse politici kiezen voor projecten als de uitbreiding van de Brusselse Ring en CHB. Dat is echt onbegrijpelijk.

Zowel in België als in Europa kent de transportsector een sterke toename van de uitstoot van broeikasgassen, in tegenstelling tot alle andere sectoren, waar de uitstoot met 3% daalt. Voor een alternatief mobiliteitsmodel is politieke actie nodig, zoals het verbeteren van het aanbod van openbaar vervoer een beter verkeersmanagement  en ook fiscale maatregelen . Projecten zoals de verbreding van de Brusselse Ring of de CHB-verbinding zijn duidelijke voorbeelden van een beleid dat niet meer aangepast is aan een tijd waarin de klimaatverandering dreigt te ontsporen. 

Resultaten van de peiling van Greenpeace

Onderwerpen