Greenpeace zet vraagtekens bij de gekleurde advertentiecampagne van Electrabel

Nieuwsartikel - 14 december, 2007
Electrabel lanceerde deze week een grootschalige advertentiecampagne die haar groene en financieel interessante electriciteit sterk in de verf zet. Helaas is niets wat het lijkt. Daarom wil Greenpeace met bijgevoegde informatie alles in de juiste context plaatsen.

Electrabel pukt u kaal

In haar campagne verzwijgtElectrabel dat haar elektriciteitsprijzen de voorbije jaren tot dehoogste in Europa behoorden. Ze heeft het evenmin over haar eigenwinstmarges die, dankzij een gunstige historische context en eengebrekkige vrijmaking van de markt, in vergelijking met onzebuurlanden 2 keer hoger liggen.

Maar Electrabel omzeilt vooralde meest interessante vraag, met name welke mechanismen maken dat zeop een illegitieme manier aan onverhoopte winsten komt? De CREG schatdat die winsten tegen 2025 meer dan 11 miljard euro zullen bedragen.

Greenpeacevraagt dat de sommen, die door de Belgische huishoudens werdengeïnvesteerd, onverwijld worden gerecupereerd om ze volledig teherinvesteren in duurzame oplossingen zoals hernieuwbare energie enenergie-efficiëntie. "Alsonze politieke beleidsmakers niets aan de huidige situatieveranderen, zal België de switch naar duurzame energie volledigmissen

", zegt Jan Vande Putte, campagneverantwoordelijke klimaat enenergie bij Greenpeace.

Ookin het verhaal over de groene stroom zijn er een paar hiaten.Electrabel blijft een bedrijf dat voornamelijk elektriciteitproduceert met gevaarlijke, vervuilende en inefficiëntecentrales op basis van kernenergie en steenkool. Het overgrote deelvan de zogenaamd 'groene' stroom die door Electrabel in Belgiëwordt geproduceerd (nauwelijks 2% van de totale productie) komt voortuit het verbranden van biomassa (bijvoorbeeld houtafval) in oudesteenkoolcentrales.

OpEuropees niveau bestaat de groenestroomproductie van Electrabel (goedvoor 16%) grotendeels uit grootschalige waterkracht. Het betreft hiervoornamelijk oude waterkrachtcentrales die door Electrabel werdenovergekocht. Dat getuigt niet meteen van een grote wil om volop dekaart van hernieuwbare energie te trekken.

"Dedominante positie van Electrabel lijkt niet te verzwakken

",voegt Jan Van de Putte toe. "

Dat is een reële rem opinvesteringen in duurzame en alternatieve oplossingen die deklimaatverandering kunnen keren. De positie van Electrabel brengt inéén beweging ook de Belgische bijdrage aan de Europeseengagementen inzake klimaat in het gedrang.

"

Voor meer informatie, download het document 'Greenpeacezet vraagtekens bij de gekleurde advertentiecampagne van Electrabel'