Electrabel trekt overhaaste conclusies over scheurtjes

3 reacties
Nieuwsartikel - 6 december, 2012
Electrabel concludeert op basis van zijn eigen onderzoek dat Doel 3 en Tihange 2 mogen heropgestart worden. Een voorbarige conclusie, vindt Jan Vande Putte, nucleaire expert bij Greenpeace België. De eigenlijke veiligheidsevaluatie door het FANC moet nu pas beginnen.Electrabel presenteerde vandaag de resultaten van zijn onderzoek naar de scheurtjes in de reactorvaten van Doel 3 en Tihange 2. Naar eigen zeggen zouden de reactoren onmiddellijk terug opgestart kunnen worden. Een voorbarige conclusie, vindt Jan Vande Putte, nucleaire expert bij Greenpeace België. Het nucleair controleagentschap FANC en een internationaal team van experts kan nu pas beginnen aan de veiligheidsanalyse van de twee reactoren. Ze zullen dit doen op basis van de technische gegevens die Electrabel in zijn dossier heeft verzameld. Nu al beweren dat beide reactoren terug kunnen heropgestart worden, dus zonder zo'n veiligheidsanalyse, is totaal onverantwoord. Het lijkt erop dat Electrabel de veiligheidsanalyse niet al te ernstig neemt. Het bedrijf wil gewoon dat de regering snel groen licht geeft voor een heropstart.

Schuldig verzuim

Electrabel beweert dat de duizenden scheurtjes ontstaan zijn bij de productie van de reactorvaten. Het is pijnlijk dat dit nooit eerder ontdekt werd. De technologie om dit te testen bestaat al jaren, maar ze werd nog nooit toegepast. Voor Greenpeace is dit schuldig verzuim. Want hoe zullen de reactorvaten reageren in een extreme stresssituatie, bijvoorbeeld bij een kernongeval? Het stalen drukvat van dertig centimeter dik, een soort gigantische stoompot, komt dan onder immense stress te staan, met een enorme druk- en temperatuurstijging als gevolg. Als het vat dan zou openbreken, zouden de gevolgen veel ernstiger kunnen zijn dan in Fukushima.

Gelukkig heeft zo'n ongeval zich de laatste dertig jaar nooit voorgedaan. Maar wij zijn in ieder geval niet gerustgesteld door de sussende woorden van Electrabel vandaag. Alsof duizenden scheurtjes geen invloed zouden hebben op de veiligheid. Gezien de gigantische risico's vlakbij de stad Antwerpen en Hoei lijkt het ons verstandiger om beide reactoren definitief dicht te houden.

Onderwerpen
3 reacties Reageren

Erwin zegt:

Wat ik lees als reactie van de nucleaire lobby maakt me gewoon ziek.
Zoals ik vermeld heb in mijn reactie op een artikel in " De Standaard ...

Geplaatst 24 december, 2012 om 21:42 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

Erwin zegt:

Wat ik lees als reactie van de nucleaire lobby maakt me gewoon ziek.
Zoals ik vermeld heb in mijn reactie op een artikel in " De Standaard ...

Geplaatst 24 december, 2012 om 21:41 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

Marita Wuyts zegt:

Ik ben er steevast mee akkoord dat doel en tihange sluit omwille van het gevaar ivm scheurtjes in kernreactoren! Heeft electrabel dan echt geen verst...

Geplaatst 11 december, 2012 om 10:09 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

1 - 3 van 3 resultaten.

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.