Hoe kan FSC eigen geloofwaardigheid redden?

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 27 juni, 2013
Het FSC-keurmerk voor hout en papier uit verantwoordelijk beheerde bossen ligt al enige tijd onder vuur. Greenpeace wil dat FSC strenger optreedt om zijn geloofwaardigheid te behouden. Om te tonen waar het schoentje wringt, publiceren we twee gevalsstudies.

Finland

FSC-certificering is hier in 2000 ingevoerd. Vandaag wordt minder dan 2,5 procent van de Finse bossen beheerd en gecertificeerd volgens het FSC-keurmerk. Er zijn overigens veel problemen in de Finse boswereld, waar een heel conservatieve bosbouwsector de plak zwaait. Ons rapport toont aan dat de drie grote Finse papierproducenten UPM, Stora Enso en Metsä Group pulp verwerken die afkomstig is uit bossen met hoge conservatie- en biodiversiteitswaarde.

Zo wordt de habitat verwoest van met uitsterven bedreigde soorten, als de Euraziatische vliegende eekhoorn. Dit is een grove schending van de FSC-regels. Op termijn kan dit de wezenlijke bijdrage van FSC aan de toekomst van de bossen en van de mensen die in die bossen wonen teniet doen.

Uit de elementen die verzameld zijn voor de publicatie van het rapport, blijkt dat het Finse staatsbedrijf Metsähallitus verantwoordelijk is voor een groot deel van deze verwoestende houtkap en het niet respecteren van de plaatselijke wetgeving. Zo komt niet-duurzaam materiaal in de FSC keten terecht.

De kern van het probleem bestaat erin dat het FSC-keurmerk niet alleen 100% gecertificeerd of gerecycleerd materiaal toelaat, maar ook een afgeleide ‘mix-versie’ kent, waar niet gecertificeerd materiaal gemengd wordt met FSC-bronnen. Daardoor zijn de Finse industriëlen niet verplicht  om ook maar iets te veranderen aan hun verwoestende praktijken.

Lees het rapport FSC/Finland (in het Engels)

Canada

Het FSC-label is nog altijd het enige keurmerk dat sociale rechtvaardigheid en ecologisch verantwoorde methodes kan garanderen, als de FSC-criteria tenminste op de juiste manier worden toegepast. Het is dus van essentieel belang dat FSC zijn koers bijstelt en situaties vermijdt zoals beschreven in het rapport over Finland. Gelukkig bestaan er ook positieve voorbeelden. In Canada bijvoorbeeld, met de Ecotrust Canada Forest Management Group, die actief is in Brits Colombia, een kustprovincie in het westen van het land.

De leden van Ecotrust beheren er bossen met een hoge natuurwaarde. Zij besteden aandacht aan het herstel van de structuur van het primaire bos dat ongeveer twintig jaar geleden vernield werd  door bosexploitatie  (voor het FSC-label van kracht werd). Er wordt ook samengewerkt met de vertegenwoordigers van de ‘First Nations’, de inheemse indiaanse bevolking. Lees meer over het Grote Berenbos.

FSC krijgt vandaag een duidelijke boodschap: de criteria die streng worden toegepast in sommige delen van de wereld moeten ook gelden in andere regio’s.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.