Terug naar school in Fukushima

Greenpeace meet hoge stralingswaarden

1 reactie
Nieuwsartikel - 29 augustus, 2011
Op 1 september keren kinderen over de hele wereld terug naar school. Ook in Fukushima-Stad, waar een stralingsteam van Greenpeace waarden heeft gemeten die de internationale veiligheidsnorm ruim overschrijden. De nieuwe premier weet wat hem te doen staat.

De kinderen in de kleuterschool van Minami Fukushima spelen binnen om mogelijke blootstelling aan radioactieve straling te beperken.

Het team van Greenpeace, onder hen ook de Belgische stralingsexpert Jan Vande Putte, voerde tests uit in een middelbare school, basisschool en kinderdagverblijf en op verschillende openbare plaatsen in Fukushima-Stad. Ze hebben stralingswaarden gemeten tot 1,5 microsievert per uur in een school die eerder door de autoriteiten werd ontsmet en tot 2 microsievert per uur in het stadscentrum. De inspanningen van de Japanse overheid volstaan dus niet om de gezondheid van kinderen te beschermen.

“Geen enkele ouder zou moeten kiezen dus blootstelling aan straling of onderwijs. Toch is dat het dilemma waar gezinnen deze week in Fukushima-Stad mee kampen”, vindt Kazue Suzuki van Greenpeace Japan.

Kinderen beschermen

Het Greenpeaceteam registreerde op plaatsen die al door de Japanse autoriteiten waren ontsmet, gemiddelde stralingswaarden die hoger liggen dan de maximale dosis van 1 millisievert per jaar. Tegelijk trof het op een plaats waar de lokale gemeenschap zelf de opkuis deed, lagere stralingswaarden aan.

“We stelden een aanzienlijke daling in straling vast in een kleuterschool van Fukushima-Stad, maar die is te wijten aan de inspanningen van lokale gemeenschappen en ngo's”, zegt Jan Vande Putte, stralingsexpert van Greenpeace International. “Het incident bewijst dat het mogelijk is om met de juiste middelen de blootstelling aan straling voor kinderen te beperken, maar er is wel onmiddellijke actie nodig om hen te beschermen.”

Oproep aan nieuwe premier

Vorige week wierp de Japanse premier Naoto Kan de handdoek in de ring. Vandaag werd Yoshihito Noda, de voormalige minister van Financiën, als opvolger gekozen. We kunnen alleen maar hopen dat hij zal vasthouden aan het voornemen van zijn voorganger om af te stappen van kernenergie en resoluut te kiezen voor hernieuwbare energie.

Stralingsexperte van Greenpeace Iryna Labunska meet de waarden in de kleuterschool van Minami Fukushima.

Onderwerpen
1 reactie Reageren

Willem zegt:

Het is toch al te erg dat mensen geen alternatief aangeboden krijgen van de overheid, die toch op zijn minst nalatigheid kan verweten worden (zowel vo...

Geplaatst 30 augustus, 2011 om 12:04 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.