Groene lat moet hoger voor autobouwers

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 2 juni, 2010
Europa kwam vorige week met een nieuwe strategie voor schonere en energie-efficiënte voertuigen. De EU-norm voor energie-efficiënte personenwagens optrekken is het beste middel om de groene lat hoger te leggen. Een nieuwe studie toont dat dit haalbaar is.

De groene lat moet hoger voor autobowers.

Op vraag van Greenpeace stippelde het Britse Centre for Automotive Industry Research (CAIR) vier verschillende scenario's uit om in 2020 van de 3-liter auto (80g CO2/km of 0,3 kWh/km) de norm te maken. De scenario's omvatten een stijging van het aantal hybride en elektrische auto's en een verschuiving naar auto's met lagere vermogens en naar kleinere auto's. De belangrijkste conclusie is dat we niet alleen op technologie mogen inzetten, en dat grotere uitstootreducties ook mogelijk zijn door bijvoorbeeld auto's minder krachtig te maken.

Snellere vooruitgang

De studie bewijst met andere woorden dat lagere prestaties – vermogen, snelheid, acceleratie – een voorwaarde kunnen zijn voor de succesvolle intrede van elektrische wagens op de markt. Hoe hoger de prestaties van een elektrische auto, hoe groter zijn verbruik en bijgevolg hoe lager zijn bereik met een geladen batterij.

De huidige EU-norm werd vorig jaar goedgekeurd, en legde voor 2015 een gemiddelde doelstelling van 130g CO2/km voor nieuwe auto's vast, en 95g CO2/km tegen 2020. Maar recente ontwikkelingen wijzen uit dat een snellere vooruitgang naar zuinigere auto's mogelijk is, wat autobouwers ook mogen beweren. Tegen eind 2009 waren er al verschillende modellen op de markt die volgens de testcyclus minder dan 120g CO2/km uitstootten waaronder ook middelgrote modellen. Ook werden de eerste elektrische auto's voor de Europese markt al aangekondigd.

Competitief

Om dit momentum aan te grijpen, moet de EU een strengere doelstelling van 80g CO2/km tegen 2020 en 50g CO2/km tegen 2030 overwegen in haar strategie. Ambitieuze doelstellingen voor energie-efficiëntie zullen de sector helpen om tegelijk competitief te blijven én zijn CO2-voetafdruk te verkleinen.

Het Belgische EU-voorzitterschap moet hierin vanaf juli het voortouw nemen. Om onomkeerbare klimaatverandering af te wenden, is een daling van de uitstoot in de transportsector immers absoluut noodzakelijk. Transport is in de EU de enige sector waarin de emissies nog steeds toenemen, en dit gaat ten koste van inspanningen in andere sectoren. Naast veel energie-efficiëntere auto's zal ook het volume van het verkeer moeten dalen.

Lees het volledige rapport “De lat moet hoger” over auto's met 80 gr CO2/km tegen 2020.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.