60 jaar na Hiroshima en Nagasaki hernieuwt Greenpeace haar oproep tot vrede

Nieuwsartikel - 14 september, 2005
Aan de vooravond van de 60e verjaardag van het bombardement op Hiroshima en Nagasaki, vraagt Greenpeace opnieuw aan de wereldleiders om hun beloftes na te komen en hun nucleaire arsenaal te ontmantelen. Duizenden vredesboodschappen die naar Greenpeace gestuurd waren door mensen overal ter wereld zijn aan grote balonnen in de vorm van vredesduiven losgelaten rond het herdenkingsmoment van de Atoombom in Hiroshima. Greenpeace wil daarmee eer betonen aan de 300.000 slachtoffers van de bombardementen.

Wings of Peace, een Greenpeace initiatief in Japan om de slachtoffers van Hiroshima en Nagasaki te herdenken en ook te ijveren voor een kernwapenvrije wereld.

Greenpeace verzamelde via het Wings of Peace project wereldwijd boodschappen en berichten voor vrede en ontwapening. Deze boodschappen werden gebruikt tijdens de herdenkingsplechtigheid in Hiroshima op 5 augustus 2005.

"Om de herinnering aan iedereen die toen gestorven is te eren en om teverhinderen dat wat hier gebeurd is ooit opnieuw gebeurt, moeten wesamenwerken om de vrede te verdedigen." zegt Kieran Longridge vanGreenpeace International. "Volgende maand kunnen onze wereldleiders op detop van de VN al de eerste stappen in die richting nemen. Ter gelegenheid vande Top van het Millenium moeten de wereldleiders dringend hun belofteshouden en hun nucleaire arsenalen ontbinden."

De nucleaire dreiging keren, is dringender dan ooit tevoren. Sinds het bombardement op Hiroshima en Nagasakizijn er naast de Verenigde Staten 8 landen bijgekomen die over de kernbombeschikken: Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, China, Indië,Pakistan, Israël en Noord-Korea.

Greenpeace heeft zich in het verleden actief verzet tegen de nucleairetests van Frankrijk en Amerika in de Stille Oceaan. Tijdens deceremonie in Hiroshima hebben vertegenwoordigers van Greenpeace-bureausoveral ter wereld opnieuw hun engagement uitgesproken om te strijdenvoor de vrede en tegen de  kernwapens en de technologieën enmaterialen om ze te fabriceren.

Onderwerpen