Greenpeace plaatst Fukushima op niveau 7 van INES-schaal

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 28 maart, 2011
In Fukushima is al zoveel radioactiviteit vrijgekomen dat het nucleaire incident bij niveau 7 op de INES-schaal moet worden ingedeeld, net als de kernramp in Tsjernobyl in 1986. Dat schrijft een onafhankelijke stralingsspecialist in een briefing die Greenpeace Duitsland vrijdag publiceerde.

Een team van Greenpeace aan het werk in Japan.

Helmut Hirsch baseert zich op gegevens van het Franse Instituut voor Radiobescherming en Nucleaire Veiligheid (IRSN) en van het Oostenrijkse Instituut voor Meteorologie en Geodynamica (ZAMG). In de periode van 11 tot 23 maart blijkt in Fukushima al zoveel jodium-131 en cesium-137 uitgestoten dat we van niveau 7 (het hoogste niveau op de INES-schaal) kunnen spreken.

“Wat in Fukushima gebeurt, is even ernstig als Tsjernobyl. De Japanse autoriteiten, de nucleaire industrie en het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (AIEA) mogen de dreiging door radioactieve besmetting niet langer minimaliseren. Integendeel, ze moeten duidelijke en correcte informatie verschaffen over de gevaren voor de volksgezondheid, om de bevolking te beschermen”, verklaart Rianne Teule, nucleaire experte van Greenpeace.

De gebeurtenissen in de voorbije twee weken moeten de beleidsmakers over de hele wereld wakker schudden: kerncentrales hebben geen plaats in een duurzame energietoekomst. We willen meer energie-efficiëntie en een beter investeringsklimaat voor hernieuwbare energie.


Stap mee uit kernenergie en teken onze petitie

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.