Vernietigd tropisch regenwoud te bewonderen op wandelpad in Nieuwpoort

Cameroon Forest Memorial in Nieuwpoort

Nieuwsartikel - 7 juli, 2004
Het Forum illegale houtkap nodigt het publiek uit om in Nieuwpoort het Cameroon Forest Memorial te bezoeken. In het Forum zijn een tiental milieu- en Noord-Zuidorganisaties verenigd, waaronder Greenpeace.

Protestactie tegen gebruik van niet-gecertificeerd hout bij de promenade van Nieuwpoort.

Dit monument is geïnstalleerd langsheen een wandelpad in Nieuwpoort, dat is uitgevoerd in tropisch hout. Het meer dan een kilometer lange wandelpad is niet in overeenstemming met de principes die het Vlaamse parlement heeft geformuleerd: het gebruikte hout komt uit Kameroen en geen enkel element wijst erop dat het in verantwoorde omstandigheden geproduceerd is. Om er meer over te weten, surf naar ons achtergronddocument: Wandelen in Nieuwpoort, plunderen in Kameroen. En voor de ngo's is het duidelijk: alleen een FSC-certificaat biedt soelaas, als het gaat over het verantwoord beheer van bossen.

Voor het aanleggen van het wandelpad in Nieuwpoort is Azobé geleverd door onder meer twee Nederlandse bedrijven: TRC/Reef en Cibec. Ze zijn in Kameroen betrokken bij roofbouw en illegale kap. Dit kunnen we afleiden uit verschillende rapporten. Door handel te drijven met dergelijke bedrijven is de Vlaamse overheid mee verantwoordelijk voor de vernietiging van het tropisch regenwoud in Kameroen. De situatie in Gabon en de Democratische Republiek Congo is gelijkaardig. In Centraal-Afrika ligt namelijk het tweede grootste regenwoudgebied ter wereld, vergelijkbaar met het Amazonebekken. Het is ook de bakermat van de mens en de geboortegrond van heel wat grote zoogdieren. Denk maar aan woudolifanten en mensapen zoals gorilla's, chimpansees en bonobo's. De uitzonderlijke rijkdom van het Congobekken ontdekt u in onze tentoonstelling over 'Het Centraal-Afrikaanse regenwoud'.

Boomsoort met uitsterven bedreigd

TRC/Reef en Cibec kappen en commercialiseren onder meer Azobé-hout uit Bakossiland, een bergachtige regio in Zuidwest-Kameroen met een duizelingwekkende biodiversiteit. Het hardhout heeft een uitstekende reputatie door zijn technische kwaliteiten, en omdat het specifiek geschikt is voor waterwerken. Helaas beantwoordt de productie van Azobé in Kameroen niet aan de sociale en milieuvoorwaarden van het FSC-certificaat. Nochtans bestaan er alternatieven. In Vlaanderen zijn al meerdere projecten gerealiseerd met een FSC-label. Specifiek voor waterwerken zijn er onder andere uit Brazilië FSC-gelabelde tropische hardhoutsoorten op de markt. Azobé is een populaire maar daardoor ook bedreigde boomsoort. De industriële exploitatie ervan maakt dat deze boomsoort op middellange termijn met uitsterven is bedreigd. Ook hier leest u meer over in ons achtergronddocument: Wandelen in Nieuwpoort, plunderen in Kameroen.

Greenpeace, WWF en de andere organisaties van het Forum illegale houtkap vragen aan de Vlaamse overheid - net als aan de Vlaamse gemeenten en provincies - om alleen gecertificeerd hout te gebruiken in openbare werken. Voor de ngo's is alleen hout met FSC-label aanvaardbaar. Want nog al te vaak is de herkomst en de wettelijkheid van het hout onbekend dat wordt gebruikt in overheidsprojecten. Ondanks een samenwerkovereenkomst met de Vlaamse overheid die heel wat wat gemeenten hebben ondertekend. Aan de kust zijn nog andere werken in voorbereiding of in uitvoering. En misschien wordt de infrastructuur in Nieuwpoort op korte termijn vervolledigd. Maar wie weet verbleekt de herinnering wel aan het Cameroon Forest Memorial. Als de Vlaamse overheid de goedgekeurde resoluties van haar eigen parlement uitvoert, en haar leveranciers bij openbare werken verplicht om alleen gecertificeerd hout te gebruiken. Een gouden tip voor Vlaams formateur Yves Leterme.

Nuttige links

* Rapport over Reef op website Greenpeace Nederland

* Rapport over CIBEC op website Greenpeace Nederland

 

Onderwerpen