Mayapuri in India nog steeds gevarenzone voor straling

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 18 mei, 2010
Twee stralingsexperts van Greenpeace zijn vorige week gestart met een grondige controle van de schrootmarkt van Mayapuri. Een van hen is Jan Vande Putte, de campagneverantwoordelijke Energie en Klimaat van Greenpeace België. Hoewel de markt officieel besmettingsvrij is, ontdekte het team dat er nog steeds radioactieve besmetting voorkomt die een ernstige bedreiging vormt voor de gezondheid van de lokale bevolking.

Onze campaigner Jan Vande Putte voert tests uit in Mayapuri.

De schrootmarkt van Mayapuri was lange tijd het middelpunt van een schandaal voor de volksgezondheid, toen bleek dat een lokale schroothandelaar aan een ernstige stralingsziekte lijdt. Ons onderzoek vond minstens 6 ‘hotspots’ waar waarden werden geregistreerd die meer dan 5.000 keer hoger lagen dan de natuurlijke achtergrondstraling. Greenpeace heeft de besmette gebieden in kaart gebracht en deelt zijn informatie met de lokale bevolking en de betrokken overheden.

Hotspots ontsmetten

De experts gingen ter plaatse om te controleren of de bewering van de regering, namelijk dat dit gebied veilig is, klopt. Ze scande aan de hand van stralingsmonitors het gebied rond één van de handelszaken waar enkele weken geleden kobalt-60-staafjes werden aangetroffen. Het incident beheerst nog steeds het nieuws in India. Helaas hebben de experts van Greenpeace ontdekt dat het gebied nog steeds radioactief besmet is. Al wie in de omgeving werkt, wordt nog steeds blootgesteld aan onaanvaardbare stralingsniveaus.

Het risico in de hotspots is ernstig, terwijl de oplossing eenvoudig is, gezien de hotspot heel snel kan worden ontsmet door goed opgeleide en goed uitgeruste inspecteurs. De overheden zouden de hotspots onmiddellijk moeten ontsmetten en een grondige controle moeten uitvoeren bij de andere handelaars.

Nucleaire aansprakelijkheid

Dit is het gevolg van een gefaald beleid dat ervoor zorgt dat de instelling die verantwoordelijk is voor nucleaire aangelegenheden afhankelijk is van instellingen die de nucleaire technologie in India promoten. Dit overduidelijk belangenconflict zorgt ervoor dat transparantie en aansprakelijkheid in het gedrang komen. India is helemaal niet voorbereid op de geplande massale uitbreiding van zijn civiel nucleair programma.

De experts van Greenpeace leggen een verband met de betwiste ‘Civilian Nuclear Liability Bill’, een wetsvoorstel dat werd ingediend tijdens een staking van de oppositiepartijen in het parlement en dat nu voor het Congres komt, onder leiding van de huidige commissie voor Wetenschap en Technologie. Ongevallen zoals dat in Mayapuri worden niet gedekt door het wetsvoorstel.

Greenpeace voert al lang campagne tegen de ongrondwettelijke clausules in het wetsvoorstel, waaronder een poging om elke aansprakelijkheid te ontlopen. Dit incident benadrukt de behoefte aan een grondige studie van de risico’s in verband met nucleaire sites. Er is een krachtig en onderlegd openbaar debat nodig en er moeten relevante opinies worden ingewonnen door de parlementaire commissie voor Wetenschap en Technologie die het voorstel bestudeert. Anders neemt men een loopje met de veiligheid en de rechtvaardigheid.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.