Nucleaire stresstests in Europa schieten te kort

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 28 oktober, 2011
Maandag worden de resultaten van de stresstests van alle Europese kernreactoren bekendgemaakt. Greenpeace analyseerde meer dan 10.000 pagina's uit voorlopige rapporten en bracht de informatie samen op een Europese kaart. Daaruit blijkt vooral dat veel gegevens onvoldoende onderzocht werden of ontbreken.

 

>> Bekijk de volledige kaart

Na de ramp in Fukushima besliste Europa dat elke lidstaat tests moet uitvoeren. De resultaten worden publiek gemaakt op 31 oktober. Het doel van de stresstests is om duidelijkheid te geven over de mate waarin de Europese reactoren bestand zijn tegen extreme scenario's, zoals aardbevingen, overstromingen, stroompannes, terreuraanvallen, vliegtuigcrashes of het uitvallen van koelsystemen.

Dat betekent nog niet dat de stresstests sluitende informatie geven over de veiligheid van kerncentrales. Natuurlijke overmacht, technisch of menselijk falen kunnen nooit volledig uitgesloten worden. De belangrijkste conclusie van ons stresstestonderzoek is dan ook dat er zeer veel gegevens op dit moment ontbreken of bepaalde scenario's zelfs niet bekeken werden. Greenpeace EU bracht de nu al beschikbare informatie samen op een kaart, om burgers een beeld te geven van de eerste resultaten van de stresstests.

Tsjechië
Europa vroeg bijvoorbeeld om de mogelijke impact van een vliegtuigcrash of een terreuraanval te onderzoeken. Dit gebeurde lang niet voor alle reactoren. Na Fukushima werd er ook meer duidelijkheid gevraagd naar het meervoudig falen van reactoren. Ook dit werd in de meeste gevallen aan de kant geschoven. Ook ouderdomsverschijnselen van installaties en de degelijkheid en haalbaarheid van evacuatieplannen blijken voor veel reactoren te ingewikkeld om grondig te onderzoeken.

Opmerkelijk is dat de stresstests niet in alle Europese landen op dezelfde manier verlopen. In landen waar regulerende instanties onafhankelijk werken van de uitbaters van de kerncentrales, zoals bijvoorbeeld in Frankrijk, wordt er strenger en dus grondiger onderzocht. Landen zoals Zweden, de Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk laten het na om op alle Europese eisen te antwoorden. Tsjechië diende een rapport van amper 7 pagina's in voor zijn zes reactoren. Ter vergelijking: Slovenië heeft slechts één reactor en diende een rapport van 177 bladzijden in.

Doel en Tihange
Greenpeace zal de komende dagen de definitieve gegevens zoals die werden doorgegeven aan Europa onder de loep nemen. Hoe Doel en Tihange het ervan af brengen, lees je binnenkort op deze site.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.