Actie tegen export kernafval naar Rusland

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 8 april, 2010
Greenpeace heeft actie gevoerd voor de Belgische kust tegen een transport van radioactief kernafval naar Rusland. Actievoerders hebben vanuit een rubberboot aan het schip de Kapitan Kuroptev een spandoek gehangen met de tekst: 'Rusland is geen nucleaire vuilnisbelt'.

Een Belgische actievoerster (links in beeld) houdt een spandoek vast met de tekst "Rusland is geen nucleaire vuilnisbelt". De actievoerders protesteren tegen een transport van radioactief afval naar Rusland.

Het Russische schip vervoert radioactief afval afkomstig uit een Franse verwerkingsfabriek. Ook het grootste deel van het Belgische kernafval wordt in Rusland gedumpt. Greenpeace roept de Europese landen, waaronder België, op om een eind te maken aan het dumpen van ons eigen kernafvalprobleem in Rusland. 

Ook Belgisch kernafval werd tot 2002 in de Franse opwerkingsfabriek van La Hague opgewerkt. Niet minder dan 95% van dit kernafval werd naar Rusland verscheept. Slechts 5% van het afval, het hoog-actief verglaasd afval, werd via zwaar bewaakte tranporten naar België teruggevoerd.

De kernindustrie laat uitschijnen dat het uranium-afval herbruikt wordt. In de praktijk komt daar weinig van terecht. Tussen 75 à 90% van dit uranium blijft achter in Rusland, zelfs na herverrijking. Daar wordt het onder andere in het Zuid-Siberische Tomsk gestockeerd in open lucht en in erbarmelijke omstandigheden. Als de roestende vaten zouden lekken, komt niet alleen radioactief uraniumafval vrij, maar ook erg giftig fluorgas. 

Nucleaire industrie liegt ons voor

Kernafval is hét grote probleem van kernenergie. Het blijft minstens honderdduizenden jaren levensgevaarlijk en moet al die tijd bewaakt worden. De nucleaire industrie liegt ons voor. In de tijdelijke afvalopslag in het Belgische Dessel ziet het er nu keurig netjes uit, maar achter onze rug om wordt het grootste deel van ons radioactief afval in Rusland over de schutting gegooid.

Het oplossen van het kernafvalprobleem moet in de eerste plaats starten met het sluiten van kerncentrales zodat er geen nieuw afval meer geproduceerd wordt en zeker de Belgische kerncentrales niet 10 jaar langer openhouden, zoals Minister Magnette en de regering voorgesteld hebben.

De oplossing bestaat

Er zijn genoeg schone alternatieve voorhanden om ons van energie te voorzien én om ons klimaat te redden. Het Energy Revolution scenario van Greenpeace bewijst dat kerncentrales wereldwijd overbodig zijn. Kernenergie zal de overgang naar een schone en CO2-vrije energievoorziening alleen maar in de weg staan.

Lees hier de blog over deze actie van Greenpeace Internationaal

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.