Regering plat op de buik voor Electrabel?

Nieuwsartikel - 30 september, 2009
De geplande kernuitstap ligt zwaar onder vuur. Electrabel is bereid de komende jaren miljarden euro's van zijn onrechtmatig verkregen winsten terug aan de staat te geven, in ruil voor het langer openhouden van de kerncentrales. De regering heeft haast en wil het geld nog gebruiken om het gat in de begroting te dichten, niet bepaald een sterke onderhandelingspositie. Totaal onaanvaardbaar, vindt Greenpeace.

Sorry, hier stelt kernenergie de wet.

Je kunt tegenwoordig geen krant openslaan, televisie aanzetten of reclamepaneel passeren, zonder het nucleaire vraagstuk voorgeschoteld te krijgen. Dat heeft niet alleen te maken met de begrotingsopmaak, maar evenzeer met een nieuwe mediacampagne van het Nucleaire Forum dat kosten nog moeite spaart. Ook deze nucleaire lobby weet dat de komende weken beslissend zijn voor de toekomst van kernenergie in ons land. De kernuitstap, die wettelijk voorzien is voor 2015 en 2025, staat weer volledig ter discussie.

Toegegeven, voor de belastingbetaler klinkt het aannemelijk: wat Suez-Electrabel betaalt om zijn kerncentrales enkele jaren langer te mogen openhouden, moet hij niet zelf ophoesten. Verpak kernenergie als de ideale manier om de Kyoto-normen te halen, en niemand kan er iets op tegen hebben om de nucleaire rente te koppelen aan de verlenging van de levensduur van de kerncentrales.

Of toch? Het is perfect mogelijk om de kerncentrales te sluiten én de onrechtmatig verworven winsten van Suez-Electrabel af te romen. De zogenaamde 'windfall profits' van dit bedrijf stammen uit het verleden en het heden, en die moeten sowieso gerecupereerd worden. De kerncentrales langer openhouden kan dan wel helpen om de staatskas te spijzen, toch zal uiteindelijk de consument de rekening betalen, in de vorm van ondoorgrondelijk stijgende tarieven. Daarnaast zijn er forse investeringen nodig om de verouderde kerncentrales draaiende te houden. Kernenergie is en blijft een zeer dure technologie die voordelen geniet van de overheid waar hernieuwbare energie alleen maar van kan dromen.

Groene jobs

Door te investeren in kernenergie mist België de boot van de 'vergroening' van de energiesector. De vooruitzichten voor de ontwikkeling van bijvoorbeeld windenergie in de EU ogen nochtans zeer gunstig, ondanks de economische crisis. Onder druk van een machtige nucleaire lobby dreigen we ook heel wat nieuwe jobs te mislopen. In 2008 hebben de investeringen in hernieuwbare energie in Europa en de VS deze in vervuilende technologie (fossiele brandstoffen, kernenergie) voorbijgestoken. Dat blijkt uit de recente studie 'Working for the Climate'. Bij een business-as-usual zouden alleen maar banen verloren gaan, luidt de conclusie.

Het is dus ongelooflijk kortzichtig van de regering om de gerecupereerde winsten van Electrabel snel weer uit te geven om lopende tekorten te dekken. Ze moet de nucleaire rente terugvorderen zonder levensduurverlenging van de centrales, en deze fondsen gebruiken voor investeringen in hernieuwbare energie en energie-efficiëntie. In een overgangsfase kunnen kerncentrales ook gedeeltelijk worden vervangen door efficiënte aardgascentrales met hoog rendement en door warmtekrachtkoppelinginstallaties (WKK). Op die manier kan de uitstap uit kernenergie onverwijld worden gerealiseerd. Dat is een veel logischere keuze voor de toekomst.

Onze argumenten tegen kernenergie