“Oliecarwash” bij Europese autolobby

Nieuwsartikel - 20 oktober, 2010
Precies een half jaar na de olieramp in de Golf van Mexico stelt Greenpeace vandaag het rapport ‘Steering Clear of Oil Disasters’ voor. Daarin wijzen we nadrukkelijk op het verband tussen de verantwoordelijkheid van de transportsector en olierampen zoals Deepwater Horizon. Om dit rapport in de kijker te plaatsen organiseerden wij een carwash met (nep)olie bij de kantoren van ACEA, de Europese federatie van autoconstructeurs.

Brandstofverslindende wagens krijgen een wasbeurt met 'olie'.

Een twintigtal Greenpeacevrijwilligers parkeerden vroeg in de ochtend drie voertuigen voor de deur bij ACEA. Nadien gaven ze de wagens een wasbeurt met 'olie'. “Deze brandstofverslindende wagens liggen mee aan de oorzaak van de wedloop om de laatste druppels olie”, zegt onze transportspecialist Joeri Thijs.

“Om aan de stijgende vraag te voldoen, boort de olieindustrie steeds meer vervuilende en moeilijk bereikbare reserves aan in de diepzee, teerzanden en op de Noordpool. De autoconstructeurs talmen met de ontwikkeling van zuinigere modellen en dragen dus ook verantwoordelijkheid voor rampen zoals Deepwater Horizon. De enige manier om dergelijke catastrofes te voorkomen, is om risicovolle olieontginning simpelweg overbodig te maken.”

 

De auto-industrie moet dringend op dieet. De stijgende vraag naar olie in de transportsector leidt tot olierampen zoals in de Golf van Mexico.


Ambitieuzere normen

De actie is bedoeld om de lancering van het rapport “Steering Clear from Oil Disasters” kracht bij te zetten. Daarin bewijst Greenpeace dat de EU enkel via een ambitieuze uitstootnorm voor personen- en bestelwagens tegen 2030 een besparing van 8 procent op de totale olieconsumptie in de EU of een 13% besparing op olie in de transportsector kan bereiken. Die daling in de olievraag zou de nood aan risicovolle olieontginning volledig overbodig maken. Bovendien leveren strengere uitstootnormen jaarlijkse een besparing op van 42 miljard dollar op de import van ruwe olie.

De transportsector hinkt achterop in de wereldwijde inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan. “Volgens de autolobby zijn strengere CO2-normen onhaalbaar. Maar recente technologische ontwikkelingen maken duidelijk dat er wel degelijk een rem kan worden gezet op het verbruik van bijvoorbeeld bestelwagens”, verklaart Thijs. Sinds 2007 hebben een aantal van de meest verkochte modellen reducties van meer dan 10 procent gehaald. Voorstellen van de Europese Commissie eisen van de autobouwers een vermindering van 14 procent tussen 2007 en 2016.

Bestelwagens

We vragen aan het Europese Parlement om het voorstel voor een ambitieuzere CO2-reductienorm voor bestelwagens te versterken in de volgende plenaire zitting op 23 november. Daarna is het aan België als EU-voorzitterschap om het voortouw te nemen door tijdens de discussies tussen de lidstaten voor strenge normen te pleiten.

Uit het rapport blijkt dat de transportsector verantwoordelijk is voor 60 % van de olieconsumptie in de EU. Meer dan de helft daarvan wordt verbrand in personen- en bestelwagens.

Onderwerpen