Twee op drie Belgen is voor kernuitstap

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 25 november, 2011
Een ruime meerderheid van de Belgen staat achter een onverwijlde kernuitstap. 66% wil dat de drie oudste kernreactoren tegen 2015 sluiten, 61% steunt een totale uitfasering tegen 2025. In vergelijking met 2009 is het draagvlak voor een nucleaire exit fors gegroeid.

Greenpeace liet recent een opiniepeiling uitvoeren door Ipsos. De resultaten spreken voor zich: de meeste Belgen willen de wet op de kernuitstap behouden zien. Ook blijkt dat liefst 76% van de burgers investeringen in hernieuwbare energiebronnen verkiest boven een levensduurverlenging.

In 2009 liet Greenpeace een gelijkaardig onderzoek uitvoeren. De vergelijking leert dat het draagvlak voor de kernuitstap op twee jaar tijd stevig gegroeid is. Toen was 40% voor de voorziene sluiting in 2015 en 37% tegen. Voor de sluiting van de vier overige reactoren tussen 2022 en 2025, was 37% voor en 39% tegen. Dat betekent dus dat de balans vandaag duidelijk helt naar de kant van de voorstanders van de wet op de kernuitstap.

Duidelijkheid scheppen

Ondanks de doemscenario's die ons volgens sommigen te wachten staan als de Belgische kerncentrales sluiten, blijven de burgers hun gezonde verstand gebruiken. 55% van de ondervraagden gelooft terecht niets van de fabel dat het licht zal uitgaan als de kerncentrales sluiten, tegenover een minderheid van 31% die wel voor zo'n black-out vreest.

De drie oudste reactoren, Doel 1, Doel 2 en Tihange 1, staan vandaag in voor zo'n 16% van onze elektriciteitsproductie. Door nu ondubbelzinnig te beslissen dat de oudste reactoren effectief in 2015 zullen sluiten, kan de regering een duidelijk kader creëren waarin de energiesector ten volle zijn verantwoordelijkheid kan opnemen.

Bijvoorbeeld projectontwikkelaar Eneco heeft alle vergunningen op zak om twee moderne STEG-centrales te bouwen (= stoom- en gascentrales met hoog rendement) die ongeveer hetzelfde vermogen hebben als Doel 1 en 2. Maar zolang de regering de deur voor een levensduurverlenging van de oudste kernreactoren openhoudt, blijft de bouw ervan “on hold”

Duits voorbeeld

In plaats van de huidige onduidelijkheid, hebben we nood aan een uitrustingsplan dat ondubbelzinnig vertrekt van de sluiting van de drie oudste kernreactoren in 2015. Dit plan moet volop inzetten op het energiebesparingspotentieel en een versnelde invoering van hernieuwbare bronnen. Indien nodig kan er in een overgangsfase gebruik gemaakt worden van warmtekrachtkoppelingscentrales of andere moderne hoogrendementscentrales op aardgas.

Net als in Duitsland moet de regering een coherent en langetermijn energiebeleid organiseren op basis van drie pijlers: het reduceren van de energievraag door verspilling tegen te gaan, de versnelde invoering van hernieuwbare energiebronnen en een geïntegreerd, flexibel Europees elektriciteitsnetwerk


>> Bekijk de resultaten

>> Bekijk het volledige Ipsos-rapport

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.