Levensduurverlenging kerncentrales is een gevaarlijk experiment

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 26 april, 2010
Precies 24 jaar na de kernramp in Tsjernobyl herinnert Greenpeace aan de risico's van ouder wordende kerncentrales. Wereldwijd is er amper ervaring met reactoren ouder dan 40 jaar en ieder jaar neemt het aantal scenario’s voor mogelijke ongevallen in onze kerncentrales toe. De centrales tot 50 jaar openhouden is een ongekend gevaarlijk experiment.

De kernuitstap blijft de beste verzekering tegen de risico's van kernenergie.

De Belgische kerncentrales kregen van de ingenieurs bij de bouw oorspronkelijk een ontwerpleeftijd mee van 30 jaar. Volgens de huidige wet op de kernuitstap moeten ze echter pas na 40 jaar gesloten worden. De regering Leterme wil nu de levensduur van de drie oudste reactoren (Doel 1, Doel 2, Tihange 1) nog eens met 10 jaar verlengen, zodat ze 50 jaar in dienst blijven.

Dit komt neer op een risicovol nucleair experiment, want wereldwijd is slechts 2% van alle operationele commerciële reactoren net iets ouder dan 40 jaar. Met reactoren van 50 jaar oud is al helemaal geen ervaring.

Dagelijkse ongevallen

Ieder jaar het aantal scenario's voor ongevallen in verouderende kerncentrales toeneemt. Onze westerse, tweede generatie-reactoren (zoals die van Doel en Tihange) vertonen tal van technische onvolmaaktheden. Bijna dagelijks vinden wereldwijd in gelijkaardige kernreactoren kleine en middelgrote incidenten plaats. In sommige gevallen, zoals in 2002 in de Davis Besse-kerncentrale in Ohio, werd een grote kernramp op het nippertje en eerder toevallig vermeden.

Vanaf ongeveer 20 jaar beginnen zich verouderingsverschijnselen in de reactor te manifesteren. Een aantal van hen ontstaat in de binnenstructuur van materialen of in delen die moeilijk bereikbaar zijn, waardoor ze bij inspecties moeilijk te detecteren zijn. Het grootste risico schuilt in het samengaan van verscheidene onmogelijk te vatten combinaties van diverse verouderingsfenomenen. Vroeg of laat kunnen ze onaangekondigd leiden tot het falen van cruciale veiligheidscomponenten.

De vermeende "renaissance" van kernenergie blijkt in Europa niet meer te zijn dan een luchtbel. De twee enige nieuwe reactoren die na de kernramp in Tsjernobyl in de vrijgemaakte energiemarkt van de EU werden besteld – een in Finland en een in Frankrijk – zijn uitgedraaid op een economisch en technisch fiasco. Het Greenpeacedossier toont aan dat tussen 2000 en 2009 in de EU er netto voor meer dan 65.000 MW aan windenergie en ruim 13.000 MW aan zonnestroom bij kwam, terwijl het geïnstalleerd vermogen aan kernenergie er met 7.200 MW op achteruit ging.

Winsten voor Electrabel, risico's voor ons

Bij gebrek aan realistische perspectieven om nieuwe kerncentrales te bouwen stelt de nucleaire lobby in ons land alles in het werk om de bestaande kerncentrales langer open te houden. De superwinsten worden doorgesluisd naar de aandeelhouders van Suez-GDF/Electrabel in Parijs, maar de risico's blijven voor de Belgische bevolking.

Kernuitstap is mogelijk

Greenpeace roept de huidige en de volgende regeringen op de bestaande wet op de kernuitstap te respecteren en de drie oudste kernreactoren zoals gepland in 2015 te sluiten. Gegevens van energieregulator CREG bevestigen dat er voldoende vervangcapaciteit is om de sluiting van die drie (van de zeven) kernreactoren probleemloos op te vangen.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.