Zeewier bij Fukushima blijkt erg besmet

Japanse overheid moet ingrijpen

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 13 mei, 2011
Experts aan boord van de Rainbow Warrior doen momenteel onderzoek aan de Japanse Oostkust naar de radioactieve besmetting van het zeeleven. De eerste resultaten van enkele stalen zeewier maken duidelijk dat de straling veel hoger ligt dan toegelaten. Zeewier is een belangrijk onderdeel van het Japanse dieet en volgende week start het zeewierseizoen.

Zeewier in de haven van Kawarago wordt getest op straling.

De 22 stalen die Greenpeace verzamelde voor de kust ten noorden en zuiden van de zwaar gehavende Fukushima-kerncentrale, en tot 65 km in zee, blijken erg besmet. Tien stalen haalden waarden van meer dan 10.000 Bq/kg, terwijl de officiële veiligheidsnorm voor zeewier op 2000 Bq/kg ligt voor Jodium-131 en op 500 Bq/kg voor Cesium-137.

“De radioactiviteit in zeewier baart ons zorgen”, stelt de Nederlandse stralingsdeskundige Ike Teuling die het onderzoek leidt. “Zeewier is een belangrijk onderdeel van het Japanse dieet. Komende week start het zeewierseizoen. Wanneer lokale vissers zeewier oogsten voor consumptie, lopen ze groot risico om besmet voedsel te verzamelen.” Alles wijst erop dat radioactieve besmetting zich ophoopt in het mariene ecosysteem waaruit Japan een kwart van zijn vis en zeevruchten haalt. Toch doen de autoriteiten bitter weinig om de volksgezondheid te beschermen.

Vissers en consumenten beschermen

“Voor de kustgemeenschappen die hun levens willen heropbouwen na de aardbeving en de tsunami op 11 maart, is de radioactieve besmetting van het zeeleven een nieuwe tragedie”, getuigt Wakao Hanaoka van Greenpeace Japan. “Het is cruciaal dat de overheid onmiddellijk een onderzoek begint om de gezondheid en veiligheid van vissers en consumenten te beschermen.”

Greenpeace zal vis, zeewater en zeewier van buiten de Japanse territoriale wateren nog uitgebreid analyseren, net als vis, schaaldieren en zeewier aan de kust van Fukushima. Ook de Belg Jan Vande Putte, nucleaire expert van Greenpeace International is aan boord van de Rainbow Warrior.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.