Recht op energie ?!

Nieuwsartikel - 20 november, 2005
Greenpeace is een campagnepartner van Welzijnszorg voor de campagne "Recht op energie?!". Bewust omgaan met energie is een keuze, maar een keuze die niet zo vanzelfsprekend is voor mensen in armoede. Milieumaatregelen zijn immers vaak afgestemd op middenklassenhuishoudens: energiezuinige toestellen zijn vaak de duurste, isolatietips zijn nuttig voor mensen die eigenaar zijn van hun huis...

Toch zorgt zuinig omspringen met energie voor een lagere factuur. Kansarme groepen geven vandaag vaak ongewild te veel geld uit. Veel huurwoningen, zowel op de sociale als de private huisvestingsmarkt, zijn niet energiezuinig. Door het gebrek aan isolatie en de slechte kwaliteit van het schrijnwerk gaat veel energie verloren en loopt de energierekening hoog op. Greenpeace is er samen met welzijnszorg van overtuigd dat het lot van mensen in armoede en een duurzame toekomst voor het milieu hand in hand kunnen gaan. We kunnen op huishoudniveau starten met een reeks tips die milieuvriendelijk en budgetsparend zijn. Naar het beleid willen we positieve voorstellen doen rond financieringsmogelijkheden om de aankoop van energievriendelijke huishoudtoestellen (A-klasse) mogelijk te maken voor lage inkomens. Daarom is één van de vier centrale campagne-eisen:

Elk gezin heeft recht op een energiezuinige en betaalbare woning.Daarom moeten er meer betaalbare en energiezuinige sociale woningenkomen en moeten private verhuurders geleidelijk aan verplicht wordeneen bewijs van kwaliteit mét energiecertificaat voor te leggen.

Neem een kijkje op www.welzijnszorg.be , waar je de politieke eisen kracht kan bijzetten met je handtekening.

Onderwerpen