Slechte week voor de nucleaire sector

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 17 september, 2012
Veel slecht nieuws voor de nucleaire sector vorige week. Japan stapt uit de kernenergie. België legt reactoren stil. Spanje en Canada sluiten kerncentrales.

Japan heeft beslist om tegen 2030 uit kernenergie te stappen. Het land volgt zo het voorbeeld van Duitsland en Zwitserland. Het is een enorme stap vooruit, en dat voor een land dat ooit voor 30 procent afhankelijk was van kernenergie.

Ondertussen zijn er ook twee kernreactoren stilgelegd in België, nadat er scheurtjes in de reactorvaten werden vastgesteld

Spanje besliste deze week om de kerncentrale in Burgos tegen juli 2013 te sluiten. En de nieuwe regering in het Canadese Québec besliste om de Gentilly 2-reactor te sluiten.

Spannende tijden

Greenpeace verwelkomt de nieuwe energie- en milieustrategie van Japan. Toch is 2030 nog veel te ver weg. Japan toonde deze zomer al dat het zonder kernenergie kan. Hoewel er slechts 2 van de 50 reactoren functioneerden, waren er geen stroomtekorten of blackouts.

Greenpeace toonde in zijn energy[R]evolution dat de Japanse economie kan herstellen tegen 2020 door in te zetten op hernieuwbare energie en energie-efficiëntie. Het land hoeft geen reactoren herop te starten die waren stilgelegd na de kernramp in Fukushima.

De scheurtjes in de Belgische reactoren van Doel 3 en Tihange 2 bewijzen nogmaals het gevaar waarmee de nucleaire sector de bevolking opzadelt. De schade is misschien zo groot dat de reactoren nooit meer zullen heropgestart worden.

Alsof dat nog niet genoeg is, is er een kans dat reactoren wereldwijd dezelfde gebreken vertonen. Heel wat reactorvaten, zoals dat van Doel 3 en Tihange 2, werden immers gemaakt door RDM, Rotterdamse Droogdok Maatschappij.

De Belgische nucleaire waakhond FANC organiseerde een vergadering met veiligheidsexperten van Duitsland, Nederland, Spanje, Zweden, Zwitserland, de VS en Argentinië. Greenpeace vindt het verontrustend dat de operatoren en regulatoren beweren dat ze geen problemen hebben. Greenpeace eist de onmiddellijke sluiting van al deze reactoren, om ze nauwkeurig na te kijken en zo de volksgezondheid te garanderen.

Spanje

Gelukkig nam Spanje de juiste beslissing. De operatoren hadden nochtans gehoopt om de levensduur van de reactor in Burgos te verlengen tot 2019, wat ongeveer 120 miljoen euro zou kosten aan moderniseringswerken en veiligheidsupgrades.

Laat dit nieuws de hernieuwbare en duurzame toekomst van Spanje inluiden. Greenpeace Spanje vecht al 20 jaar om deze reactor te sluiten.

Nucleaire energie blijft ondertussen voort vechten tegen windmolens en zonnepanelen. Het is een strijd die ze niet kan winnen.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.