Regering mag zich niet laten chanteren door Electrabel - Greenpeace reageert

Nieuwsartikel - 10 mei, 2012
Onze regering dreigt te zwichten voor de chantagepraktijken van Electrabel, dat zelf een bevoorradingsprobleem heeft gecreëerd. Het is wraakroepend om op basis van een onafgewerkt en gelekt rapport te pleiten voor een levensduurverlenging van de kerncentrales. De sluiting van de oude kerncentrales in 2015 is mogelijk. Het is gewoon een kwestie van politieke wil.

UPDATE 12/05/12

Dit weekend verscheen in de kranten Le Soir en De Morgen een oproep van Greenpeace: 'Wie beslist over de kernuitstap: de regering of de nucleaire maffia?'. Hiermee zet Greenpeace het vizier op scherp en roept de milieuorganisatie de regering op om niet te zwichten voor de chantagepogingen van onder andere GDF Suez-Electrabel. Het is ook van belang dat de publieke opinie zich bewust is van de onophoudelijke druk die bijvoorbeeld de energiereus uitoefent. Met slechts één doel: de monsterwinsten vrijwaren die de verouderde kerncentrales opleveren. Op de kap van de consument en blind voor de steeds groeiende (en niet verzekerde) veiligheidsrisico's van Doel en Tihange.

Greenpeace wil maar één ding: een regering die haar verantwoordelijkheid neemt en de wet op de kernuitstap onverkort uitvoert. Een regering die zonder omwegen kiest voor een duurzame toekomst voor ons land. En dus niet zwicht voor chantage van een voorbijgestreefde sector, die van de kernenergie. Dit land staat voor een beslissing die de ecologische en economische toekomst bepaalt. Wij nemen dus de volle verantwoordelijkheid voor onze boodschap, in de hoop dat onze regeringsleiders ook hun verantwoordelijkheid zullen nemen.

 


Dat er vandaag tussentijdse resultaten van het rapport van het directoraat-generaal Energie naar de pers gelekt worden, is geen toeval. Dit ruikt naar een een-tweetje tussen de nucleaire sector en de politiek.

Wil de regering de kerncentrales sluiten? Dan moet ze het heft eindelijk in eigen handen nemen en werk maken van maatregelen om een sluiting mogelijk te maken. Mist blijven spuien met onderzoeksrapporten, waarin alles staat of valt met de gehanteerde aannames, zet geen zoden aan de dijk. De jarenlange onduidelijkheid over de sluiting van de kerncentrales verziekt het investeringsklimaat voor de nieuwe elektriciteitsproducenten.

Onze politici moeten tonen dat ze bereid zijn om het regeerakkoord uit te voeren en een einde te maken aan onze afhankelijkheid van deze verouderde en onveilige energiebron. Door de sluiting van de bestaande centrales af te stemmen op de uitfasering van kernenergie, werk te maken van energiebesparing en een betere interconnectie met de buurlanden, kunnen we nu kiezen voor een duurzame toekomst.

Oplossingen die op korte termijn de bevoorradingszekerheid verzekeren:

  • Een energiebesparingspotentieel van 4TWh tegen 2015. Dit kan op korte termijn, zonder grote kosten en zonder verlies van comfort.
  • Binnen 2 jaar heeft Nederland een overcapaciteit van 25 %. De regering moet afspraken maken met Nederland en investeren in de transportcapaciteit. België is geen eiland.
  • Een tweede hydro-installatie in Coo, als bijkomende opslagcapaciteit voor piekmomenten.
  • Een investering in nieuwe productiecapaciteit, zoals hernieuwbare energiebronnen en efficiënte gascentrales zoals steg's en wkk's.

Onderwerpen