Geen nieuwe steenkoolcentrale in Antwerpen

Nieuwsartikel - 16 september, 2010
De Antwerpse provincie weigert een milieuvergunning te verlenen voor de bouw van een nieuwe kolencentrale in de haven. Daarmee mag de Duitse energiereus E.ON stilaan definitief een kruis maken over zijn plannen. Een mooie overwinning voor Greenpeace en zijn sympathisanten, die zich samen met andere organisaties steeds hebben verzet tegen het project.

Actie tegen klimaatvervuilende steenkool in de Antwerpse haven.

De beslissing is natuurlijk in de eerste plaats uitstekend nieuws voor ons klimaat. De geplande centrale zou jaarlijks 6,3 miljoen ton CO2 de lucht inblazen. Dit komt overeen met de uitstoot van 3 miljoen wagens of 8 % van de totale CO2-uitstoot in Vlaanderen. Er zouden ook grote hoeveelheden fijn stof vrijkomen. Dat valt niet te verzoenen met de wereldwijde inspanningen om onze uitstoot terug te dringen.

474 bezwaren

In mei klopte E.ON aan bij het Antwerpse provinciebestuur voor een milieuvergunning. Daarop diende Greenpeace samen met Bond Beter Leefmilieu, WWF en Natuurpunt bezwaar in tegen deze aanvraag, en we riepen onze sympathisanten op om hetzelfde te doen. Dat leverde maar liefst 474 schriftelijke bezwaren op. Na verschillende ongunstige adviezen van onder andere de stad Antwerpen en de Vlaamse Milieumaatschappij besloot de deputatie om de milieuvergunning te weigeren. Die steenkoolcentrale zou een te grote impact hebben op het milieu, luidt de verklaring.

Kris Peeters verklaarde vorig jaar om geen nieuwe steenkoolcentrale toe te laten in Antwerpen.


Vorig jaar had de Vlaamse minister-president Kris Peeters al belooft dat er geen nieuwe steenkoolcentrales in Antwerpen komen. Hij deed dat na enkele acties tegen steenkool waarbij Greenpeace zich specifiek tot hem had gericht. De verklaring van Peeters weerhield E.ON er niet van zijn plannen opnieuw op tafel te leggen. De beslissing van de Antwerpse provincie is nu een nieuwe klap voor het Duitse energiebedrijf. Toch is er nog een kans dat E.ON in beroep gaat bij de Vlaamse minister van Leefmilieu, om alsnog een vergunning toe te krijgen. We moeten dus waakzaam blijven.

Ook Facebook op hete kolen

Ook in de virtuele wereld blijft Greenpeace op zijn hoede. We houden bijvoorbeeld van Facebook, maar niet van zijn oprichter en grote baas, Mark Zuckerberg. Die maakte in januari bekend dat zijn bedrijf in de VS een datacentrum zal bouwen dat volledig zal draaien op fossiele brandstoffen, zoals steenkool. Al een half miljoen Facebook-gebruikers lieten weten dat Zuckerberg moet kiezen voor hernieuwbare energie. Voorlopig zonder resultaat.

Bekijk het filmpje en help ons Facebook in de goede richting duwen.

Onderwerpen