Stemmen uit de hele wereld tegen verbreding Brusselse ring

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 20 maart, 2013
Mensen uit de hele wereld wijzen Hilde Crevits, minister van mobiliteit, op haar klimaatverantwoordelijkheid in het dossier van de Brusselse ring. Nu is het aan jou!

Mensen uit de hele wereld wijzen mobiliteitsminister Hilde Crevits in een videoboodschap  op haar verantwoordelijkheid in het dossier van de Brusselse ring. Binnenkort moet ze met de Vlaamse regering de knoop doorhakken over de voorgestelde verbreding. Greenpeace confronteert  haar in dit filmpje met de harde realiteit die de klimaatverandering vandaag al is voor miljoenen mensen. Wijs Hilde Crevits op haar wereldwijde verantwoordelijkheid in het dossier van de Brusselse Ring door een mail te sturen.

In de video spreken mensen uit India, Rusland, Indonesië, Australië, de Filipijnen, Zuid-Afrika, Brazilië, de Verenigde Staten en Groot-Britannië de Vlaamse minister toe. Grote delen van de wereld hebben de voorbije jaren abnormaal veel te maken gehad met extreme weersomstandigheden (1). Ook als hier in België wordt gekozen voor een uitbreiding van de Ring, zal dat onmiskenbaar negatieve gevolgen hebben voor het klimaat wereldwijd.

Joeri Thijs van Greenpeace: “De opwarming van de aarde maakt nu al jaarlijks duizenden slachtoffers en de Vlaamse regering doet alsof haar neus bloedt. We kunnen in Vlaanderen niet langer wegkijken en een klimaatschadelijk beleid blijven voeren. De regering schuift met het voorstel voor extra rijstroken een valse oplossing naar voor. Dat zou meer verkeer en meer CO2-uitstoot betekenen, terwijl we net moeten werken aan een daling van broeikasgassen.”

In de komende weken moet Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits met de Vlaamse regering de knoop doorhakken in dit heikele dossier. Uit de voorliggende mobiliteits- en milieustudies waarop de regering de beslissing moet baseren (2), blijkt overduidelijk dat rekeningrijden, een beter openbaar vervoer en fietsinfrastructuur op alle vlakken heel erg goed scoren. Ze verminderen de files, verbeteren de verkeersveiligheid én helpen de CO2-uitstoot naar beneden te halen. Greenpeace eist dat de regering kiest voor oplossingen die zowel de mobiliteitsproblemen als het klimaatprobleem helpen te lijf gaan.

Lees ook het artikel in ons G.mag


Noot:
(1) De voorbeelden zijn legio. Recent nog was er de extreme hitte met bosbranden als gevolg in Australië. Maar orkanen, overstromingen of extreme temperaturen werden overal ter wereld schering en inslag (Timeline: Extreme weather events in 2012. World Resources Institute.  ). Het internationaal VN-klimaatpanel publiceerde in 2011 een rapport  waarin de opvallende toename aan extreme weersfenomenen  aan de klimaatverandering wordt toegewezen.

(2) Hier vindt u de definitieve en laatste ontwerpversie van het Strategisch Milieu-effecten rapport voor de Brusselse ring. Een samenvatting van de adviezen van verschillende instanties – die boekdelen spreken over de conclusies - zijn beschikbaar op aanvraag bij Greenpeace. De Mobiliteitstudie die hier aan vooraf ging is hier te downloaden.

Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.