Straling vrijgekomen bij Japanse kerncentrale

Nieuwsartikel - 17 juli, 2007
De kerncentrale in Kashiwazaki-Kariwa, de grootste kerncentrale ter wereld, is maandag 16 juli 2007 beschadigd door een aardbeving. Er is 1200 liter radioactief water in de Japanse Zee gestroomd en radioactief materiaal in de lucht terecht gekomen. Ook in Duitsland ging het kortgeleden al mis.

Zwarte rook stijgt op uit de brandende elektronische transformator naast één van de reactoren van de Kashiwazaki-Kariwa kerncentrale.

'De brand en de lekkage herinneren ons maar weer aan de gevaren van kernenergie. Natuurrampen of terrorisme kunnen tot veel grotere ongelukken leiden', aldus Rianne Teule, Nucleair Campaigner van Greenpeace Nederland.

Ook dichter bij huis vonden incidenten plaats. Bij de Duitsekerncentrale Krümmel, in de noordelijke deelstaat Sleeswijk-Holstein,ontstond brand die volgens de autoriteiten het omhulsel van de reactorheeft bereikt. De brand volgde kort na de oververhitting van denabijgelegen reactor van Brunsbüttel door kortsluiting. Die reactormoest worden uitgeschakeld.

Het Duitse ministerie meldde dat het degeloofwaardigheid en capaciteiten van energiebedrijf Vattenfall,eigenaar van de centrales, gaat onderzoeken na aanwijzingen dat zijonjuiste informatie hebben verstrekt.

Onderwerpen