You've got the power: groene stroom is een zaak van ons allemaal!

Nieuwsartikel - 17 februari, 2009
Met zijn nieuw klassement van groene-energieleveranciers en een nieuwe website www.youvegotthepower.be nodigt Greenpeace iedereen uit om over te schakelen naar een energieleverancier die respect heeft voor het leefmilieu.

You've got the power

Greenpeace publiceert een nieuwe versie van zijn klassement van groene-energieleveranciers op de nieuwe site www.youvegotthepower.be. You've got the power is een constructief antwoord op de peperdure en misleidende campage van het Belgisch Nucleair Forum. België doet voor een groot deel van z'n energie nog altijd een beroep op kernenergie en dat ondanks de hoge kosten en de grote risico's. Door te kiezen voor echte groene stroom, kan iedereen beslissen om niet langer de dupe te zijn van producenten die zich meer zorgen maken om hun eigen winsten dan om het milieu.

Op www.youvegotthepower.be kan de bezoeker zelf actie ondernemen tegen kernenergie en tegen misleidende praktijken in de energiesector. Met een brief aan de premier en de regering kunnen bezoekers druk uitoefenen op het beleid om de onrechtmatige winsten van Electrabel terug te eisen en om dat geld te investeren in een duurzaam energiebeleid. En je komt ook te weten wie de groenste energieleveranciers zijn en hoe je in enkele stappen kunt overstappen naar een nieuwe leverancier.

You've Got the Power to switch

De editie 2009 van het klassement van energieleveranciers is opgesteld volgens een aangepaste methodologie. Het nieuwe klassement geeft een overzicht van het aanbod van de verschillende leveranciers en baseert zich op criteria die vooral verband houden met het investeringsbeleid van de leveranciers. Ook de productie van de elektriciteit wordt grondig doorgelicht. Slechte punten zijn er voor leveranciers die milieuonvriendelijke stroom aanbieden of investeren in stroom die schadelijk is voor het leefmilieu, op basis van steenkool, kernenergie of niet-duurzame biomassa.

Nieuwe evoluties in het klassement

Het klassement van groene-energieleveranciers brengt de volgende evoluties aan het licht:

• Electrabel scoort het slechtst: het klassieke contract van Electrabel is nog altijd het meest milieuonvriendelijk. Voor de energie die in België wordt geleverd, bestaat de mix nog altijd voor 70 % uit kernenergie en voor slechts 1,7 % uit hernieuwbare energie.

• Nuon en Essent zitten momenteel in het midden van het klassement.  De score van Essent zal zeker drastisch dalen, omdat het bedrijf overgenomen wordt door het Duitse RWE dat net als Electrabel investeert in steenkool en kernenergie. De positie van Nuon zou ook kunnen verslechteren door lopende overnameprocessen. Het verdwijnen van de middenmoot zou een aanzienlijke verarming zijn in het ecologische aanbod voor de consument.

• De groene stroom van Luminus scoort behoorlijk, maar het 'klassieke' aanbod van Luminus heeft te lijden onder het grotere aandeel kernenergie sinds de Pax Electrica bis. Ook maakt SPE-Luminus gebruik van palmolie, waarvoor in Indonesië oerwoud gekapt wordt.

• De beste leveranciers: aan Vlaamse kant profileren Ecopower, Wase Wind, Lampiris, Belpower en Ebem zich als de milieuvriendelijkste leveranciers.

You've Got the Power to know

Greenpeace nodigt iedereen uit om meer te weten te komen over hun energiekeuze en zich niet te laten vangen door misleidende marketing. Zo verzwijgt de reclamecampagne van het Nucleair Forum dat  het 'vingerhoedje' kernafval dat elke Belg produceert zodanig hoog radioactief is dat het zelfs binnen duizend jaar nog een miljard liter water kan besmetten.

You've Got the Power to ask

Greenpeace wijst de consumenten en de politici al vele maanden op de onrechtmatige winsten die Electrabel heeft opgestreken na de vrijmaking van de elektriciteitsmarkt.

De website www.youvegotthepower.be legt uit waar die ten onrechte geïnde miljarden vandaan komen en stelt de consumenten voor om van de politici te eisen dat ze die winsten terugvorderen om ze te besteden aan hernieuwbare energie en energie-efficiëntie.

De productie van elektriciteit anders aanpakken, is een van de bestemanieren om de strijd tegen de klimaatverandering aan te gaan en denucleaire risico's in te perken. Greenpeace zal alles in het werk stellen om iedereen op te roepen om - desnoods tegen de stroom in - van stroom te veranderen en zich niet langer te laten manipuleren door Electrabel, dat een van de grootste initiatiefnemers is van het dubieuze Belgisch Nucleair Forum.

De échte groenestroomleveranciers vind je op deze Greenpeacesite. Ontdek hoe Electrabel en het Nucleair Forum de waarheid omzeilen en verander in 5 stappen van leverancier. Doe mee met de energierevolutie!