Goed nieuws uit Australië! De vergunning voor een gigantische steenkoolmijn in Queensland, vlak naast het Groot Barrièrerif, is zopas vernietigd. Ook de laatste Australische bank distantieert zich van het project. Zo komt de bescherming van dit unieke koraalrif een stap dichterbij.

De Australische regering had vorig jaar haar zegen gegeven voor het megaproject Carmichael, maar wordt nu op de vingers getikt. Een rechter van het Federal Court oordeelt dat minister van Milieu, Greg Hunt, onvoldoende rekening heeft gehouden met de totale milieu-impact. Gevolg: de groep Adani mag zijn omstreden steenkoolmijn voorlopig niet bouwen of uitbaten.Naar de prullenmand

Minister Hunt moet zijn huiswerk overdoen. Hij kan moeilijk anders dan de plannen voor een enorme steenkoolmijn finaal begraven, vanwege de verwoestende impact op het Groot Barrièrerif en op het klimaat wereldwijd. Wetenschappers zijn duidelijk, koraal en steenkool gaan niet samen. Bovendien verkiest 85% van de Australiërs een gezond rif boven steenkool.

De Australische ngo Mackay Conservation Group had in januari een zaak aangespannen tegen Carmichael. Deze overwinning is te danken aan de toenemende brede, wereldwijde druk om het Groot Barrièrerif te beschermen en de steenkool in de grond te houden.

Standard Chartered

In een reactie op het nieuws heeft Commonwealth Bank, de enige Australische bank die nog bij het Carmichael-project betrokken was, de banden met Adani doorgesneden. Het wordt nu erg twijfelachtig dat de omstreden steenkoolmijn er ooit komt. Al is er nog één internationale bank, Standard Chartered, bereid om zijn schouders onder het project te zetten. Elf andere hebben zich reeds teruggetrokken.Unesco

Ter herinnering: het werelderfgoedcomité van Unesco erkende in juli dat de toekomst van het Groot Barrièrerif op het spel staat, en verklaarde toen dat ze het rif nauwlettend in de gaten zal houden in afwachting van concrete maatregelen door de Australische regering. 184.000 mensen hadden daartoe opgeroepen met een Greenpeace-petitie.

De afgelopen 30 jaar is de helft van het koraal in het Groot Barrièrerif verdwenen. De enige manier om de rest van het rif te redden, is door nieuwe steenkoolmijnen en de uitbreiding van havens te stoppen.

Samen blijven we vechten om de financiering van nieuwe kolenmijnen tegen te houden!