Het is een droom van elke duiker: een bezoek aan het Groot Barrièrerif in Australië, het grootste koraalrif ter wereld met een lengte van meer dan 2300 km. Een wonder der natuur, dat meer plant- en diersoorten bevat dan elk ander ecosysteem op aarde.

Dit onderwaterparadijs is in gevaar. Door de gevolgen van klimaatverandering neemt de gezondheid van het koraalrif al jarenlang af. En nu heeft de Australische regering ook nog toestemming gegeven voor grote steenkoolmijnen, waaronder het megaproject Carmichael! Die steenkool is bedoeld voor verbranding in steenkoolcentrales, en draagt dus direct bij aan klimaatverandering door de grote uitstoot van CO2.

Doejong

Dat is niet alles. Om de export van deze steenkool mogelijk te maken, moet de uitvoerhaven in Abbot Point, binnen het beschermde gebied rond het Groot Barrièrerif, worden uitgebreid. Hiervoor zullen miljoenen tonnen sediment worden gebaggerd, ten koste van kostbare zeebodem waaronder de zeegrasvelden waarin de zeldzame doejong en grote groene zeeschildpad leven.

Vanuit deze haven zullen per jaar honderden schepen met steenkool door het ongerepte natuurgebied varen, met alle risico’s van olievervuiling en beschadiging door botsingen van dien.

Klimaatramp

Het uitbreiden van de steenkoolmijnen is een ramp voor het Groot Barrièrerif én voor het klimaat. Alleen al met het Carmichael-project zouden miljoenen tonnen steenkool gewonnen worden, waarmee Australië – nu al ’s werelds grootste uitvoerder van steenkool – zijn CO2 uitstoot zou verdubbelen. Klimaatverandering doet de temperatuur van het zeewater stijgen en leidt tot verzuring, waardoor het koraal op grote schaal verbleekt en het rif uitsterft.

Unesco

Maar… het is nog niet te laat om het Groot Barrièrerif te redden! Vandaag heeft Unesco zijn bezorgdheid geuit over de status van en bedreigingen rond het Australische koraalrif. In een kladrapport dringt de VN-organisatie erop aan dat Australië een plan maakt om de uitdagingen rond de bescherming van het rif aan te pakken.

Unesco geeft hiermee een duidelijk signaal aan de Australische regering dat een gezond koraalrif en steenkoolontginning niet samen gaan. De Australische premier Tony Abbott moet de plannen voor kolenmijnen stopzetten, en bescherming van het rif de hoogste prioriteit maken.

Banken

Ook vragen we internationale financiële instellingen om ervoor te zorgen dat ze dit vervuilende project niet langer financieren. Verscheidene banken hebben zich al teruggetrokken uit het project. Als nog meer banken hun voorbeeld volgen, zal de Australische regering grote moeite hebben om het Carmichael-project uit te voeren.

De schoonheid en diversiteit van het Groot Barrièrerif zijn uniek en onvervangbaar. Dit mag niet verdwijnen!