De dodelijke erfenis van kernafval

Rapport - 12 augustus, 2010
Zou je met een auto rijden die geen remmen heeft? Waarschijnlijk niet. Toch wekt de nucleaire industrie al 50 jaar kernenergie op zonder veel aandacht te besteden aan het dodelijke bijproduct: kernafval.

Deze briefing illustreert waarom kernafval – nu en in de komende honderdduizenden jaren – een probleem vormt dat niet vanzelf zal verdwijnen, en waaarom beter geen tijd en geld meer investeren in kernenergie. Het somt enkele mislukte 'oplossingen' op voor het kernafval, die in de afgelopen 50 jaar werden uitgeprobeerd, en legt de problemen met de huidige voorstellen voor de opslag van kernafval bloot.

Vijftig jaar lang heeft de nucleaire sector grote hoeveelheden gevaarlijk radioactief afval geproduceerd. Vandaag wordt kernenergie nog steeds voorgesteld als een oplossing voor de klimaatverandering die ook voor energiezekerheid zal zorgen. Toch is kernenergie een gevaarlijk obstakel op weg naar een propere energietoekomst. Naast aanzienlijke problemen op het vlak van veiligheid en kostprijs, blijft kernafval een belangrijk nadeel van kernenergie.

Download het rapport (in het Engels)

Onderwerpen