Actie voor het kabinet van minister Frémault

Greenpeace blokkeert ministers met klimaatballonnen

Persbericht - 23 oktober, 2015
Een maand nadat Greenpeace het klimaatscepticisme van onze bevoegde ministers had aangeklaagd [1], voert de organisatie momenteel opnieuw actie voor het kabinet van Brussels minister Céline Frémault, waar de onderhandelingen over de ‘burden sharing’ plaatsvinden.

Honderden ballonnen die de opgehoopte CO2 moeten voorstellen, blokkeren de uitgang van het gebouw en activisten hebben een spandoek ontrold met de tekst “We don’t really believe in climate change” (“Wij geloven niet echt in klimaatverandering”) naast de portretten van de ministers Marghem, Furlan, Frémault en Schauvliege.“Onze vier bevoegde ministers falen in hun klimaatbeleid. Al zes jaar lang draaien ze rond de pot, en dus dwingen wij hen daadwerkelijk actie te ondernemen. De ministers komen vandaag niet naar buiten vóór ze een ambitieus klimaatakkoord hebben gesloten”, zegt Joeri Thijs, campagneverantwoordelijke klimaat bij Greenpeace België.

Met deze tweede actie in enkele weken tijd hekelt Greenpeace opnieuw de patstelling waarin het Belgische klimaatbeleid zich bevindt. Tijdens de volgende internationale klimaattop in Parijs moeten 196 landen een akkoord vinden over de klimaatmaatregelen die ze na 2020 zullen nemen. Maar in ons land kibbelen gewestelijke en federale ministers al zes jaar over de verdeling van klimaatbudgetten en -maatregelen, zonder tot een akkoord te komen. Hierdoor dreigt België de zwakke Europese doelstellingen voor 2020 te missen.

“Deze situatie is ronduit schandalig. Onze ministers lijken de urgentie van de klimaatverandering te ontkennen, terwijl de gevolgen ervan overal ter wereld zichtbaar zijn. De oplossingen zijn er nochtans: met hernieuwbare energie en efficiënter energieverbruik hebben we fossiele en kernenergie niet meer nodig. Dit is de beste manier om op een efficiënte manier tegen de klimaatverandering te strijden. Waarop wachten onze ministers nog om in actie te schieten? Enkele muisklikjes [2] zullen niet volstaan!”

De klimaatministers dreigen zich belachelijk te maken als ze naar Parijs trekken zonder Belgisch klimaatakkoord. Ze moeten dus eerst hun eigen huiswerk afmaken voordat ze op een geloofwaardige manier kunnen mee onderhandelen over een nieuw internationaal akkoord.

“Onze ministers waren er niet mee opgezet dat we ze als klimaatsceptici hebben bestempeld. Het is nu aan hen om te bewijzen dat ze het niet zijn, door een ambitieus Belgisch klimaatakkoord te sluiten, gebaseerd op hernieuwbare energie”, besluit Joeri Thijs.

Contact:
Joeri Thijs, campagneverantwoordelijke klimaat bij Greenpeace België: +32 496 26 31 92

Actiebeelden:
Nicolas Maréchal, persverantwoordelijke +32 474 77 94 17

Noten :
[1] Zie “Welkom in België, waar klimaatsceptici regeren…”
[2] Op 20 september lanceerden Marie-Christine Marghem, Paul Furlan, Céline Frémault en Joke Schauvliege een online campagne “1 klik voor het klimaat”.