BP kan al in 2013 naar olie boren in noordpoolgebied

Persbericht - 18 januari, 2011
Brussel, 18 januari 2011 - De eerste zware klap voor de natuur van 2011 is een feit: met de Russische toelating voor BP om in de Karazee in de Noordelijke Ijszee olie te mogen ontginnen, dreigt het laatste ongerepte gebied ter wereld verloren te gaan. Cynisch detail: het is net de olieramp in de Golf van Mexico die BP nog meer heeft aangezet om elders oliebronnen aan te boren. Technisch gezien kunnen de eerste boringen al van start gaan binnen drie jaar.

BP volhardt schaamteloos in de boosheid met zijn nieuwe plan om naar olie te boren in de Karazee in het noordpoolgebied. Uitgerekend enkele dagen na de beschuldiging door de onderzoekscommissie in de VS wegens de veiligheidsblunders die aan de basis lagen van de Deepwater Horizonramp, raakte het nieuws bekend. “Hiermee bewijst BP hoegenaamd geen lessen te hebben getrokken uit het verleden”, zegt Joeri Thijs, transportcampaigner bij Greenpeace België.

BP verkreeg de toelating via het Russische staatsbedrijf Rosneft. Alleen al in 2009 werden bij dit laatste bedrijf 12.000 breuken in pijplijnen vastgesteld, in 7.526 gevallen leidde dit effectief tot olievervuiling. De samenwerking tussen BP en Rosneft houdt dus zeer veel risico's in en het is een schande dat deze risico's tot natuurrampen kunnen leiden in het ongerepte Noordpoolgebied. Greenpeace wijst erop dat in het gebied de mogelijkheden om een olieramp te bekampen zeer beperkt zijn. “De gevolgen van een Deepwater Horizonscenario zouden vele malen erger zijn in een moeilijk bereikbare regio waar zulke extreme condities heersen”, zegt ook Ivan Blokov, campagnedirecteur van Greenpeace Rusland.

Terwijl in eigen land het Autosalon op volle toeren draait, moeten oliemaatschappijen steeds verder gaan en steeds meer risico's nemen om het wagenpark rijdende te houden. Transport is verantwoordelijk voor twee derde van de olieconsumptie in Europa. Greenpeace blijft dan ook aandringen op een drastische ommekeer naar een duurzame mobiliteit.

Greenpeace zal de activiteiten van BP van zeer nabij blijven volgen en zal niet aarzelen om deze aanslag op de natuur aan te klagen. “Investeerders denken best twee keer na voor ze in deze plannen meestappen”, besluit Thijs. “Naar olie boren in het Arctische gebied is erg riskant en duurzame investeringen nemen hand over hand toe. Op termijn zal de mensheid minder afhankelijk worden van vervuilende olie.”

Meer info over de risico's en mogelijke gevolgen van olieboringen in het Arctische gebied: http://www.greenpeace.org.uk/files/pdfs/climate/arctic_briefing_gp.pdf  

 

Onderwerpen