Directeur Greenpeace blokkeert Wetstraat

Persbericht - 10 september, 2014
Michel Genet, directeur van Greenpeace België, en andere actievoerders van de milieuorganisatie, blokkeren op dit moment de toegang tot de federale regeringsonderhandelingen. Greenpeace benadrukt dat de levensduur van onze oude reactoren opnieuw verlengen geen optie is en eist structurele maatregelen, zoals energiebesparingen en een duidelijke keuze voor hernieuwbare energie.

Het langer openhouden dan gepland van Doel 1 en Doel 2 ligt op het bord van de onderhandelaars. Totaal onverantwoord, vindt Greenpeace. Zijn activisten zijn momenteel in de Wetstraat. Directeur Michel Genet neemt zelf ook deel aan de actie en blokkeert samen met hen de toegang tot de formatiegesprekken voor de volgende federale regering.

“MR, Open VLD, N-VA en CD&V sluiten op dit moment een cruciaal akkoord voor de energietoekomst van ons land. En het gaat de verkeerde richting uit”, zei Michel Genet enkele minuten voordat hij naar Wetstraat 10 vertrok.

In 2011, nadat Doel 1 en Doel 2 de befaamde stresstests hadden ondergaan, deed het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) een reeks belangrijke aanbevelingen om de veiligheid te verbeteren. Maar uit een recent rapport van datzelfde FANC blijkt dat een groot deel van deze maatregelen nooit genomen zijn. De twee kernreactoren zouden immers sluiten in 2015. Om de aanbevelingen nu nog te implementeren zou twee tot drie jaar nodig zijn, met een kostenplaatje van minstens 600 miljoen euro per reactor.

In 2012 beval een kritische, onafhankelijke analyse van de stresstests zelfs de onmiddellijke sluiting van Doel 1 en Doel 2, omdat de risico’s te groot zouden zijn. De oude reactoren zijn bijvoorbeeld niet uitgerust met een gefilterd ventilatiesysteem om radioactieve gassen af te laten ingeval een incident zich voordoet.

“We kunnen niet aanvaarden dat de onderhandelaars zo licht over het Belgische energiebeleid gaan. Doel 1 en Doel 2 langer openhouden is een nepoplossing, die onze bevoorradingsproblemen op korte termijn niet zullen oplossen. De onderhandelaars denken dat ze ons op het goede spoor zetten, maar dit is prutswerk waarmee ons land steeds verder achterop hinkt inzake energiebeleid”, verklaart Genet.

Greenpeace verzet zich tegen een nieuwe blunder nadat vorig jaar het FANC de toestemming gaf om de scheurtjesreactoren Doel 3 en Tihange 2 weer aan te schakelen, met de geruststelling dat ze “101 procent betrouwbaar zijn”. Intussen weten we beter. De onderhandelaars mogen beslissen wat ze willen, maar het is uiteindelijk het FANC dat groen licht moet geven voor een levensduurverlenging van Doel 1 en Doel 2.

Lees ook ons persbericht Greenpeace eist structurele energiemaatregelen

Onderwerpen