EU ratificeert klimaatakkoord Parijs; komt België weer te laat?

Persbericht - 30 september, 2016
Greenpeace verwelkomt vandaag de beslissing van de Europese Unie om het klimaatakkoord van Parijs te ratificeren. In afwachting van de formele ratificatie door de verschillende instellingen van de EU is nu al zo goed als zeker dat dit historisch akkoord in werking zal treden vóór de eerste verjaardag van de ondertekening in december 2015. [1]

Joeri Thijs, campagneverantwoordelijke voor klimaat bij Greenpeace België, reageert: “De EU liet lang op zich wachten, maar is nog niet te laat. Door het akkoord te ratificeren verzekert ze zich van een zitje aan de onderhandelingstafel in Marokko, waar de regels voor de uitvoering zullen worden vastgelegd.”

“Het is nu aan de EU - én België - om woorden om te zetten in daden. De EU moet meer ambitie aan de dag leggen voor 2030 als we de in Parijs afgesproken grens van maximaal 1,5°C opwarming willen halen, maar in België is de situatie nog schrijnender. Bijna een jaar nadat de vier klimaatministers met het water aan de lippen een slap klimaatakkoord tot 2020 hadden afgesloten, is dit nog steeds niet in wetgeving omgezet. Zo staat intussen al 455 miljoen euro te verkommeren, geld dat geïnvesteerd had kunnen worden in de transitie naar 100% hernieuwbare energie”, klaagt Joeri Thijs aan.

Bij gebrek aan daadkracht van de politiek is het aan de burger om deze transitie mee vorm te geven. Eerder deze week publiceerde Greenpeace hiertoe een nieuw klassement van de 21 stroomleveranciers in België, om consumenten te helpen kiezen voor een echt duurzame leverancier. [2]

Noten:
[1] 61 landen, samen goed voor 48% van de wereldwijde CO2-uitstoot, ratificeerden het akkoord al, dat een dubbele voorwaarde voor inwerkingtreding kent, namelijk minstens 55 landen die samen minstens 55% van de wereldwijde CO2-uitstoot vertegenwoordigen.

[2] Het volledige klassement met de scores van alle leveranciers is te vinden op www.mijngroenestroom.be

 

Onderwerpen