Energievisie met oogkleppen op en de kop in het zand

Persbericht - 22 april, 2016
Doof voor de opmerkingen van onze buren, zonder aandacht voor het middenveld en niet in staat een Belgische energietoekomst te zien dan door een nucleaire bril, stapelt federaal minister voor energie Marie-Christine Marghem de blunders opnieuw op en stoelt ze haar beleid op onzinnige hypotheses. De recente gebeurtenissen rond de kerncentrales bewijzen voor Greenpeace dat onze energietoekomst radicaal anders moet worden ingevuld.

De onvrede van onze buren over de Belgische scheurtjesreactoren schakelde een versnelling hoger toen de Duitse minister voor leefmilieu Barbara Hendricks woensdag niets minder dan de minstens tijdelijke sluiting van Doel 3 en Tihange 2 eiste. Ze deed dit op basis van de analyses door het RSK, de Duitse nucleaire waakhond, die geen twijfel toelaten: de veiligheid van de reactoren kan niet worden gegarandeerd bij een incident. Een stevig verwijt aan de Belgische collega’s van het FANC, die (tot twee maal toe) de heropstart van de reactoren hebben toegestaan. Maar ook een verwijt aan minister Marghem, voor wie de enige weg naar onze energietoekomst langs de kerncentrales loopt.

Nog dezelfde dag werd hiervoor een nieuw bewijs geleverd, toen een studie van netwerkbeheerder Elia over de bevoorradingszekerheid in België voor de periode 2017-2027 werd gepresenteerd. Het kabinet van minister Marghem – dat de studie bestelde – wil die gebruiken om eindelijk werk te maken van een energiebeleid voor de komende jaren. Maar de studie bouwt zelf voort op foute hypotheses, zegt Jan Vande Putte, energie-expert bij Greenpeace België: “Minister Marghem gaat ervan uit dat de kerncentrales 100% beschikbaar zullen zijn – terwijl ze in 2015 amper 48% van de tijd hebben gedraaid! Gisteren raakte bekend dat Doel 1 nog minstens tot eind mei buiten dienst is én viel ook Doel 3 om onbekende redenen stil. Hoeveel bewijs hebben we nog nodig dat kernenergie niet de toekomst is?”

Voorts legde Marghem Elia op om geen rekening te houden met enige betekenisvolle groei van zonne-energie. “Zonne-energie is nochtans dé energie van de toekomst: technologisch volwassen en steeds goedkoper, waardoor je er binnenkort niet meer omheen kunt op de elektriciteitsmarkt”, onderstreept Vande Putte. Deze foute hypotheses beïnvloeden uiteraard de uitkomst van de studie, waarop bovendien slechts gedurende enkele weken kan worden gereageerd.

Het lijkt hoe langer hoe duidelijker dat minister Marghem niet in staat is het hoofd te bieden aan de complexe energie-uitdaging waar ons land voor staat. Greenpeace vraagt daarom dat premier Michel antwoord biedt op de Duitse vragen om Doel 3 en Tihange 2 onmiddellijk sluiten en het dossier van de energievisie stevig in handen neemt. We mogen niet toelaten dat de energietoekomst van ons land geschreven wordt met oogkleppen op en de kop in het zand.

Contacten:

Jan Vande Putte, energie-expert bij Greenpeace België: +32 496 16 15 84

Thomas Leroy, persverantwoordelijke bij Greenpeace België: +32 496 26 31 91