Greenpeace en visserijsector zetten historische stap voor bescherming van de Noordpool

Persbericht - 25 mei, 2016
Vandaag hebben enkele van de grootste visbedrijven ter wereld beloofd om hun zoektocht naar kabeljauw niet uit te breiden tot een groot gebied in de noordelijke Barentszzee [1]. Dit gebied twee keer de oppervlakte van Frankrijk, was tot voor kort bedekt met ijs. Tot de groep bedrijven behoren onder meer McDonald’s, Tesco, Iglo, Fiskebåt – dat de hele Noorse zeevisserijvloot vertegenwoordigt, en Espersen – de grootste verwerker van diepvriesvis in Europa.

Dit historisch akkoord bemiddeld door Greenpeace is de eerste keer dat de visserijsector vrijwillig grenzen heeft gesteld aan de industriële visvangst in het Noordpoolgebied. Hierdoor zullen vissers die toch verder doordringen in de ongerepte wateren rond de Noordpool, hun kabeljauw niet kunnen verkopen aan grote vismerken, supermarkten en horeca.

Mathieu Soete, campagneverantwoordelijke voor de Noordpool bij Greenpeace België, over de verklaring van de industrie: "Vandaag hebben McDonald’s, Tesco, Iglo, Espersen en vele andere bedrijven samen met de Noorse visserijsector stappen ondernomen om een reusachtig gebied in de Noordelijke IJszee te beschermen. Dit is een ongeziene actie van de sector, aangezien er nog geen specifieke rechtsregels bestaan om die delen van de Noordpool te beschermen die tot voor kort onder het zee-ijs lagen."

In maart bleek uit onderzoek van Greenpeace hoe grote, verwoestende trawlers door het smeltende zee-ijs de voorbije jaren steeds verder konden doordringen in het ecologisch belangrijke en ongerepte gebied rond de Noordpool. [2] Het rapport wees ook op het risico voor bekende internationale voedingsmerken en winkelketens om bij te dragen aan de verwoesting van de Noordpool wanneer ze kabeljauw uit de Barentszzee kopen.

In dit gebied rond de Noorse eilandengroep Spitsbergen, dat ook wel de ‘Galapagos van de Noordpool’ wordt genoemd, leven kwetsbare diersoorten als de ijsbeer, de Groenlandse walvis en de Groenlandse haai. Minstens 70% van alle Atlantische kabeljauw die wereldwijd wordt opgediend, is afkomstig uit de Barentszzee.

"Deze vrijwillige en ongeziene stap van de visserijsector benadrukt opnieuw het gebrek aan politieke wil om de Noordpool te beschermen. Nu moet ook de Noorse regering eindelijk haar deel doen en de Noordpool beschermen voor de toekomst", aldus Mathieu Soete.

Greenpeace roept de Noorse regering op om dit unieke en kwetsbare gebied in de Noorse poolwateren te beschermen en gehoor te geven aan het groeiende protest tegen de onverantwoorde ontginning van de Noordpool. Niet alleen miljoenen burgers, maar ook bedrijven willen dat de Noordpool beschermd wordt. [3]

De belofte van de visserijsector komt er enkele weken nadat het zee-ijsoppervlak in de Noordelijke IJszee deze winter een nieuw dieptepunt bereikte. Doordat er uitzonderlijk veel zee-ijs is verdwenen, blijven grote stukken water gedurende langere tijd onbedekt en is er dringend wettelijke bescherming nodig om de natuurlijke bescherming door het ijsschild te vervangen.

Het is nu aan de bedrijven om hun belofte na te komen en weg te blijven uit de noordelijke Barentszzee. De ogen van de wereld zijn op de Noordpool gericht. Deze zomer zal het Greenpeaceschip de Arctic Sunrise naar de Noordpool varen om de gebieden die nu verboden terrein zijn in het oog te houden en erop toe te zien dat de visserijsector zijn beloften nakomt.

Noten:

1) Link naar de verklaring (in het Engels) :
http://www.greenpeace.org/international/Global/sweden/Arktis/Industry%20Group%20Statement%2025th%20May%202016.pdf

2) Link naar het Greenpeace rapport “This Far No Further”
http://www.greenpeace.org/international/en/publications/Campaign-reports/Climate-Reports/This-Far-No-Further/

3) Onder het VN Biodiversiteitsverdrag is Noorwegen internationaal verplicht om tegen 2020 minstens 10% van zijn wateren te beschermen. Maar het land schiet hierin schromelijk tekort en heeft tot nu toe nog maar minder dan 1% beschermd. Op 23 mei heeft het Noorse parlement in het kader van een lopend politiek proces de Noorse regering gevraagd om een plan op te stellen voor de bescherming van de Noorse wateren.