Greenpeace haalt zelf glyfosaat van het schap bij Brico

Persbericht - 11 juni, 2016
Sympathisanten van Greenpeace, die ook klant zijn bij Brico, hebben vandaag in verschillende winkels van de doe-het-zelfketen het gevaar van glyfosaat onderstreept en de marktleider opgeroepen om een voortrekkersrol te spelen door alle producten met glyfosaat uit de rekken te nemen. Eén van hen is de nieuwe directeur van de milieuorganisatie.

“Als vader en burger ben ik enorm verbaasd dat glyfosaat nog altijd vrij verkocht wordt”, verklaart Vincent De Brouwer, directeur van Greenpeace België. “Deze producten zijn een gevaar voor de gezondheid. De verkoop aan en het gebruik ervan door particulieren moet verboden worden. Brico kan hier een rol in spelen. Door geen producten met glyfosaat meer te verkopen, kan het bedrijf het milieu en de gezondheid van de Belgen beschermen.”

Als marktleider kan Brico een voortrekkersrol spelen en het goede voorbeeld geven aan de rest van de sector. Dat is de boodschap van zijn klanten, Greenpeace, de bijna tweeduizend mensen die recent stickers kleefden op schadelijke pesticiden, de honderden Facebook-gebruikers die foto’s van hun pesticidevrije tuin hebben gedeeld, en het dertigtal activisten vandaag in de verschillende Brico-winkels. Wanneer gaat Brico eindelijk gevolg geven aan deze oproep van een groeiend aandeel van zijn cliënteel?

“In Nederland deed zusterbedrijf Praxis het al voor”, haalt Muriel de Pauw aan, verantwoordelijke voor de landbouwcampagne bij Greenpeace België. [1] “Het is dus mogelijk om giftige producten zoals Roundup, Weedol en Netosol te bannen. Talloze winkels in de buurlanden doen het al en bieden enkel onschadelijke alternatieven aan.”

In Europa zijn de leiders van bijna de helft van de EU-bevolking nog altijd niet te vinden voor een onbeperkte verlenging van glyfosaat. Wallonië ging deze week nog een stapje verder en verklaarde te streven naar een toekomst zonder deze “waarschijnlijk kankerverwekkende” stof. [2] Als federaal minister voor Landbouw Willy Borsus slaafs achter de Europese Commissie en de agrochemische industrie blijft aanlopen, moet Brico zijn verantwoordelijkheid opnemen.

“Kiest de marktleider de kant van de agrochemie of van de gezondheid van zijn klanten? Wil Brico een vergiftigde of een bloemrijke toekomst?”, vraagt Vincent De Brouwer zich af.

Noten:
[1] Praxis is eigendom van het zelfde moederbedrijf als Brico, Maxeda. Andere doe-het-zelfketens in de buurlanden die eerder al glyfosaat uit hun rekken hebben genomen zijn: Coop, Etos, Groenrijk, Hornbach, Intratuin, Jumbo, Plus, Gamma, Karwei en Ranzijn Tuin & Dier in Nederland; Botanic in Frankrijk; en Bauhaus, Baumarkt, Hornbach, Toom en Obi in Duitsland.
[2] http://www.iarc.fr/en/media-centre/iarcnews/pdf/MonographVolume112.pdf  (Engels)

Info:
Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op onze website: www.greenpeace.be. Via deze link vindt u ook een mediabriefing over glyfosaat (Engels): http://www.greenpeace.org/eu-unit/en/News/2016/Shorter-EU-licence-would-leave-people-nature-exposed-to-glyphosate/

Contact:
Thomas Leroy, persverantwoordelijke bij Greenpeace België: +32 496 263 191

(Foto's en video's beschikbaar op aanvraag)

Onderwerpen