Greenpeace voert actie op Brico Cross in Bredene

Persbericht - 30 december, 2016
Greenpeace voert actie op de Brico Cross, die deze namiddag in Bredene gereden wordt. De milieuorganisatie hekelt hoofdsponsor Brico, die tegen beter weten in nog steeds producten, zoals Roundup en Weedol, met het schadelijke glyfosaat verkoopt.

Brico heeft veel geld neergeteld om overal op en rond het parcours met zijn logo aanwezig te zijn. Voor Greenpeace is dat een ideale gelegenheid om de aandacht te vestigen op het giftige kantje van de hoofdsponsor. Daarom hebben tientallen actievoerders verschillende Brico-logo’s vervangen door een aangepaste versie met de slagzin ‘Voor de kankers?’ (ipv ‘Voor de makers’).

“Veldrijden is een fantastische buitensport, maar met de hypocriete houding van de hoofdsponsor hebben we een probleem”, verklaart Heleen Vankrunkelsven, één van de actievoerders en als moeder zeer bezorgd om de aanwezigheid van pesticiden zoals glyfosaat in het milieu.

Brico verkoopt nog steeds schadelijke onkruidverdelgers zoals Roundup en Weedol in zijn winkels. Deze producten bevatten glyfosaat, een actief bestanddeel dat ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. Wetenschappers vermoeden ook een hormoonverstorende werking bij de mens. Meer informatie over glyfosaat (de risico’s, wetgeving, gebruik en verkoop) vind je in onze media briefing

De winkelketen noemt zich een “partner in duurzame ontwikkeling” op zijn website. “Niet meer dan praatjes, want Brico stelt winst boven de gezondheid van zijn klanten en het milieu, zegt Muriel de Pauw van de Voedsel- en Landbouwcampagne bij Greenpeace België. “We willen dat de marktleider zijn verantwoordelijkheid neemt, en deze schadelijke pesticiden niet langer verkoopt.”

Brico daarentegen verschuilt zich achter wat 'wettelijk toegelaten' is. Maar dat mag geen excuus zijn voor de marktleider en de rest van de doe-het-zelfsector. Verschillende grote winkelketens in Nederland, Duitsland, Oostenrijk en andere landen haalden onkruidverdelgers met glyfosaat in 2015 zelf uit de handel.

Sterker nog: Praxis, een Nederlands zusterbedrijf dat net als Brico deel uitmaakt van de groep Maxeda, verkoopt al bijna twee jaar geen glyfosaat meer. “Is de gezondheid van de Belgen minder belangrijk dan die van de Nederlanders? Geeft Brico enkel om de centen?”, vraagt Muriel de Pauw zich af.

Nota:
Meer informatie over glyfosaat (de risico’s, wetgeving, gebruik en verkoop) vind je in onze media briefing

Contact:
Thomas Leroy, persverantwoordelijke bij Greenpeace België, +32 496 26 31 91

Onderwerpen