"How to change the world": De beginjaren van Greenpeace in nooit geziene beelden

Morgen op Film Fest Gent

Persbericht - 13 oktober, 2015
Morgenavond wordt de film "How to change the world" voorgesteld op het filmfestival van Gent: een indringende documentaire over de beginjaren van Greenpeace. De film wordt ingeleid door Emily Hunter, dochter van de legendarische Greenpeace-medeoprichter Bob Hunter.

Begin jaren '70. Een groep jonge activisten uit Vancouver klimt aan boord van een oude vissersboot en vaart naar Alaska om de gevaarlijke nucleaire proeven te saboteren die president Nixon er voor de kust laat uitvoeren. Hoewel ze hier uiteindelijk niet in slagen, maken ze wel waardevolle beelden die de wereld rondgaan. De foto's slaan in als een bom en bij hun thuiskomst worden Hunter en co als helden onthaald. Enkele maanden later worden de kernproeven afgevoerd. Maar daar laten deze milieuactivisten het niet bij. Vastberadener dan ooit, wagen ze opnieuw hun leven en gooien ze zich letterlijk in de strijd tegen een Russische walvisvloot. Greenpeace was geboren…

"How to change the world" vertelt het verhaal van de milieuorganisatie Greenpeace en haar oprichters, die een internationale beweging zijn gestart die de voorbije 40 jaar is blijven groeien en de ene overwinning na de andere heeft behaald. Sinds het prille begin hebben de stichters hun strijd vastgelegd in pakkende beelden om mensen te mobiliseren. Regisseur Jerry Rothwell digitaliseerde voor het eerst deze schat aan exclusief beeldmateriaal en verwerkte ze tot een adembenemende documentaire. De emotionele rollercoaster waarop een groep milieupioniers zich begaf wordt niet uit de weg gegaan.

"Het is opmerkelijk hoe brandend actueel deze beelden nog steeds zijn, hoewel ze meer dan 40 jaar in een archiefkast zaten", zegt Dave Van Meel, communicatiedirecteur bij Greenpeace België. "Die typische jaren '70-look met lang haar, baard en snor is nu misschien uit het straatbeeld verdwenen, maar de passie waarmee Greenpeace zich inzet, is er nog steeds. Deze briljante documentaire toont hoe enkele wereldverbeteraars met veel moed en volharding, maar ook een beetje geluk, een internationale beweging op de been hebben gebracht die een antwoord tracht te bieden op de milieu-uitdagingen waar onze generatie mee kampt."

Met dit overtuigende verhaal schetst regisseur Jerry Rothwell het portret van de stichters en toont hij welke impact het succes van Greenpeace heeft gehad op hun leven en idealisme. "Deze groep individuen heeft zich verenigd met de wil om onze perceptie van de milieustrijd te veranderen" voegt de regisseur eraan toe. "Ze gebruikten beeld en media op een intelligente manier. 'How to change the world' betrekt de kijker, raakt hem en laat hem voelen wat deze personen drijft en wat ieder van ons moet doen om verandering teweeg te brengen."

"How to change the world" wordt morgen, 14 oktober om 20u in Belgische avant-première vertoond op Film Fest Gent, in aanwezigheid van Emily Hunter, de dochter van Bob Hunter. De voormalige Canadese journalist en medeoprichter van Greenpeace overleed in 2005. Na zijn overlijden nam zijn dochter de fakkel over en zij werkt nu voor Greenpeace Canada in Toronto.