Kies voor écht groene elektriciteit

Persbericht - 19 december, 2014
Als onze regering en Electrabel samen koppig vasthouden aan kernenergie, is het aan de burgers om duurzame energie op het voorplan te brengen. Om de consument op weg te helpen, publiceert Greenpeace een nieuwe versie van zijn groene stroomklassement. De coöperaties Ecopower, Energie 2030 en Wase Wind voeren de top aan, terwijl energiereuzen als GDF Suez/Electrabel en EDF groep/EDF Luminus helemaal onderaan bungelen.

Bekijk de infografiek

Het uitgangspunt van het klassement is nog steeds: Welke bedrijven produceren en investeren op een geloofwaardige manier in groene stroom? Het valt op dat de energiereuzen de slechtste leerlingen van de klas zijn. Deze bedrijven hebben al schuchtere stappen gezet in de richting van een duurzame energietoekomst, maar investeren tegelijk nog massaal in vervuilende bronnen zoals steenkool en kernenergie.

Dat geldt niet voor de coöperaties die het klassement aanvoeren, en die Greenpeace dus als beste keuze beschouwt. Deze bedrijven betrekken de burger actief en bieden hem de kans om de ontwikkeling van hernieuwbare energie rechtstreeks te ondersteunen.

"Helaas worden potentiële investeerders in de sector van hernieuwbare energie in ons land ontmoedigd, in de eerste plaats door regeringsvoornemens om onze verouderde en fel geplaagde kerncentrales open te houden. De regeringen zouden een duidelijke keuze moeten maken voor de energiebronnen van de toekomst, zoals zon en wind ", verklaart Jan Vande Putte, energie-expert bij Greenpeace België. “De consument zelf kan die keus maken door over te stappen naar écht groene energieleveranciers.”

Op Europees niveau kan de elektriciteitsproductie op langere termijn volledig op hernieuwbare energiebronnen steunen, dat hebben verschillende studies al bewezen. “Ook ons land heeft heel wat potentieel op dat vlak. De milieubeweging heeft in een Belgisch energiescenario voor 2030 aangetoond dat de kerncentrales kunnen sluiten, met behoud van bevoorradingszekerheid en een daling van de uitstoot van broeikasgassen, door te investeren in hernieuwbare energie en energie-efficiëntie

Uit diezelfde studie blijkt overigens dat er vandaag geen directe subsidies voor zonne-energie meer nodig zijn, en dat ook windenergie kan concurreren met nieuw te bouwen gas- of steenkoolcentrales.

“Inzetten op hernieuwbare energie is dan ook de beste garantie om energie in te toekomst betaalbaar te houden”, besluit Vande Putte.

Meer informatie:

- Klassement van groene stroomleveranciers 

- Briefing over klassement 

- Gebruikte methodologie 

- Prijssimulatie die rekening houdt met Greenpeace-ranking via www.comparateur-energie.be

Andere prijssimulaties bijvoorbeeld via www.creg.be 

Video:

- Het productiehuis Geronimo heeft voor de lancering van het klassement een video gemaakt in Amay (provincie Luik). Acteur Jeroen Perceval speelt Damien Dumoulin, verre neef van Don Quichot, die de missie van zijn voorvader wil voortzetten: strijden tegen de windmolens.  

Bekijk de video

Foto’s:

- Infografiek van het Greenpeace-klassement : 
http://tinyurl.com/ol5n4px 
http://tinyurl.com/nj2doba