Nieuw kernafvaltransport van Frankrijk naar België

Nucleaire arrogantie gaat verder na Fukushima

Persbericht - 5 mei, 2011
Brussel/Mol, 5 mei 2011 - Woensdagavond 11 mei komt er opnieuw een transport met eeuwig stralend radioactief afval toe in het station van Mol, vanwaar de gevaarlijke lading per vrachtwagen naar de site van Belgoprocess in Dessel zal getransporteerd worden. Greenpeace en het Kempens Forum voor Atoomstop willen dat deze afvalcarrousel ophoudt. De transportroute loopt door de stations van Moeskroen, Kortrijk, Gent, Sint-Niklaas, Antwerpen, Lier, Herentals, Geel en Mol (1). Zo brengt deze trein met kernafval het risico op een nucleair ongeluk tot aan de voordeur van duizenden mensen die langs het traject wonen.

Dit afval, dat enkel en alleen afkomstig is van de kerncentrales, blijft gedurende vele duizenden jaren zijn dodelijke straling uitzenden. Voorlopig is er nergens ter wereld een veilige oplossing voor dit kernafval. Het is dan ook hoog tijd dat de productie van dit afval definitief wordt stopgezet.

"We zijn het beu om de nucleaire vuilnisbak van België te zijn. Indien de levensduur van de kerncentrales met tien jaar zou verlengd worden, zoals sommige politici voorstellen, dan zal de hoeveelheid hoogradioactief afval in ons land met een kwart toenemen. Dit kunnen we niet aanvaarden", zegt Lea De Groof van het Kempens Forum voor Atoomstop.

Greenpeace is verbolgen over de aanhoudende kernafvalcarrousel. "Kerncentrales produceren gedurende 40 jaar elektriciteit, maar hun nucleaire erfenis blijft gedurende honderdduizenden jaren het welzijn van de toekomstige generaties hypothekeren", zegt Eloi Glorieux van Greenpeace. “De recente gebeurtenissen in Japan bewijzen dat de kans op een nucleaire ongeluk nooit uit te sluiten valt. Het is pure arrogantie dat de nucleaire industie doorgaat met het uitzichtloze verschepen van dit afval en het bovendien nalaat om de betrokken gemeentes en burgers daarover correct te informeren.”

Het gecompacteerde afval dat gerepatrieerd wordt, is afkomstig van de opwerking van gebruikte kernbrandstof van de kerncentrales van Doel en Tihange. Deze werd naar de opwerkingsfabriek in het Normandische La Hague getransporteerd, waar via zeer schadelijke chemische processen het uranium en plutonium uit de bestraalde kernbrandstof gescheiden werden van de andere hoogradioactieve splijtingsproducten. Bij dit proces worden heel wat secundaire radioactieve afvalstromen geproduceerd, waarvan een heleboel rechtstreeks in de lucht en de Atlantische Oceaan geloosd worden. Een deel wordt terug naar het land van oorsprong gebracht, zoals de huidige transporten van middelactief langlevend radioactief afval.

"Volgens het afvalplan van de Nationale Instelling voor Radioactief Afval en Verrijkte Splijtstoffen (NIRAS) zal al het langlevende kernafval begraven worden in de ondergrondse kleilagen in een van onze Kempense gemeenten. Onafhankelijke geologen stellen zich vragen bij de geschiktheid van de kleilagen. Stop dan toch met de productie van dit afval", verklaart Jan Claes van het Kempens Forum voor Atoomstop.

 

Noot:

(1) Zie de route ook op de nucleaire kaart van België

Onderwerpen