Nucleaire veiligheid in België: “De situatie escaleert”

Persbericht - 14 april, 2016
Met twee nucleaire incidenten en een overhaaste heropstart op minder dan een week tijd escaleert de situatie in de Belgische kerncentrales. Intussen vertelt Electrabel slechts de halve waarheid, zwijgt de regering in alle talen en laat ook het FANC zich amper zien. Is er eigenlijk nog wel nucleaire controle in ons land, vraagt Greenpeace zich af.

In de nacht van woensdag op donderdag viel Doel 1 onverwacht stil door problemen in het nucleaire deel van de reactor – een “elektronisch probleem” aan het koelwatercircuit, zo klonk het. Er werd haastig heropgestart, maar afgelopen nacht haperde dit cruciale systeem opnieuw en werd de reactor stilgelegd voor verdere herstellingen.

Uitbater Electrabel is er telkens als de kippen bij om te benadrukken dat de geijkte procedures gevolgd werden en er geen risico is voor wie of wat dan ook, maar voor de rest tast de bevolking meer en meer in het duister. Het FANC liet dan weer enkel weten dat er ook problemen met een koelwaterpomp waren, maar gaf al snel groen licht voor een heropstart – te snel, zo bleek vannacht.

Jan Vande Putte, nucleair expert bij Greenpeace België: “Van Electrabel kunnen we verwachten dat het de ongelofelijke rits incidenten wil minimaliseren en vooral blijven produceren. Ook deze regering heeft in dit dossier allang bewezen politieke belangen boven de veiligheid van de burger te plaatsen. De grote afwezige is echter het FANC, dat verantwoordelijk is voor onze nucleaire veiligheid, maar zich hoe langer hoe meer gedraagt als de drie bekende aapjes: horen, zien en vooral zwijgen."

Contacten:
Jan Vande Putte, nucleair expert bij Greenpeace België: 0496/16.15.84
Joeri Thijs, woordvoerder bij Greenpeace België: 0496/26.31.92