Opnieuw lading kernafval aangekomen in Mol

Persbericht - 4 februari, 2011
Mol/Dessel, 4 februari 2011 - Vannacht om 00.30u is er opnieuw een lading gecompacteerd langlevend kernafval vanuit La Hague (Frankrijk) in het station van Mol aangekomen. De vaten met nucleair afval werden daarna op trucks geladen en door de dorpskern van Dessel vervoerd naar een tijdelijke opslagplaats op de sites van Belgoprocess. Greenpeace voerde gisteren actie bij de aankomst van de trein om de bevolking te informeren over de veiligheidsrisico's van dit transport en om de carrousel met dit gevaarlijke afval aan te klagen.

Het traject tussen het Molse station en Belgoprocess werd door Greenpeace afgespannen met veiligheidslinten en de milieuorganisatie riep de bewoners met een geluidsinstallatie op om uit de buurt van het transport te blijven. Greenpeace plaatste gisterenavond ook een infopunt open aan het station van Mol om buurtbewoners te informeren over veiligheidsrisico's die het transport met zich meebrengt.

Greenpeace wil dat de productie van dit gevaarlijke afval wordt stopgezet. Kerncentrales leveren gedurende zo'n 40 jaar elektriciteit, maar hun afval blijft het welzijn van de toekomstige generaties gedurende eeuwen hypothekeren. De lading afval die gisteren in Mol afgeleverd werd, komt van gebruikte kernbrandstofstaven van de kerncentrales van Doel en Tihange. Deze werden eerder voor opwerking naar La Hague in Frankijk gestuurd. Het transport van gisteren is nog maar het tweede in de reeks die nu terug naar België komen. Voor 2013 moeten in totaal 432 vaten gecompacteerd kernafval via 9 transporten gerepatrieerd worden. Deze uitzichtloze nucleaire carrousel maakt pijnlijk duidelijk dat er nog steeds geen gegarandeerd veilige oplossing bestaat voor dit afval dat duizenden jaren radioactief blijft.

“Kernenergie kan op geen enkele wijze deel uitmaken van een duurzaam energiesysteem. De nieuwe regering moet beslissen om de wet op de kernuitstap te respecteren en de levensduur van de Belgische kerncentrales niet te verlengen”, zegt energy campaigner Joelle Hérin. “De technieken om goedkope, onuitputtelijke en gemakkelijk te gebruiken energie uit hernieuwbare bronnen te halen, zijn beschikbaar en hebben voor ons land en voor Europa een enorm potentieel. De regering moet nu de juiste beslissingen nemen om de verdere groei van hernieuwbare energie mogelijk te maken.”

Greenpeace wil ook dat de Nationale Instelling voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen (NIRAS) stopt met de kernenergiesector een hand boven het hoofd te houden. In het Afvalplan dat NIRAS weldra aan de regering ter goedkeuring wil voorleggen wordt voorgesteld om het eeuwig stralende kernafval definitief in de ondergrondse kleilagen in de Kempen te dumpen. Onafhankelijke wetenschappers hebben recent echter duidelijk gemaakt dat het concept van geologische berging nog nergens ter wereld zijn deugdelijkheid heeft bewezen en de kleilagen in de Kempen bovendien daar absoluut niet voor geschikt zijn. (1)

Noten:

(1) http://www.greenpeace.org/belgium/nl/pers/persberichten/Wetenschappelijke-experts-stellen-veiligheid-NIRAS-ontwerp-in-vraag/

Onderwerpen