Procter & Gamble maakt ons medeplichtig aan de verwoesting van het regenwoud

Persbericht - 26 maart, 2014
Brussel, 26 maart 2014 – Procter & Gamble koopt onder meer palmolie van een grote producent die bossen verwoest in de Indonesische provincie Papoea. Actievoerders van Greenpeace voeren op dit moment actie aan het ‘Brussels Innovation Center’ (Grimbergen), het grootste centrum voor onderzoek en ontwikkeling van Procter & Gamble in Europa. Zij vragen het bedrijf te garanderen dat zijn producten, zoals de shampoo Head & Shoulders, niet bijdragen aan de ontbossing. Ook in andere landen voert Greenpeace vandaag actie om Procter & Gamble tot een bosvriendelijk beleid aan te sporen.

“Procter & Gamble betrekt u en mij bij de verwoesting van het regenwoud via de producten die we dagelijks gebruiken”, stelt Jonas Hulsens, verantwoordelijke voor de campagne bossen bij Greenpeace België. “Wij eisen van Procter & Gamble een doeltreffend en ambitieus beleid dat garandeert dat de palmolie in zijn producten niet meer bijdraagt aan ontbossing.”

Terreinonderzoek en kaartenanalyse van Greenpeace toont aan dat recent grote stukken bos verwoest werden in de concessie PT Rimba Matoa Lestari in de provincie Papoea in Indonesië. Satelietbeelden toonden ook ontbossing in gebieden die volgens door het ministerie voor Bosbouw in 2011 nog bestonden uit ongerept regenwoud. PT Rimba Matoa Lestari is in handen van de groep RGE, waarvan de palmolieafdeling ook Asian Agri omvat. En die groep verkoopt palmolie aan Cargill, een leverancier van Procter & Gamble…

De groep RGE is ook eigenaar van het papier- en pulpbedrijf APRIL, dat in zijn eentje meer bos in Indonesië verwoest dan gelijk welk ander bedrijf. In risicogebieden als Riau (op het eiland Sumatra) bezondigt RGE zich aan de illegale vernietiging van bos door brand, het aankopen van palmolie bij illegale plantages in het nationaal park Tesso Nilo en de verwoesting van het leefgebied van de Sumatraanse tijger.

“Procter & Gamble herhaalt al wekenlang hetzelfde oude liedje dat het de ontbossing ernstig neemt en dat het via certificering ‘duurzame’ palmolie garandeert. Maar P&G’s huidige aanpak werkt duidelijk niet. Het is tijd dat Procter & Gamble een voorbeeld neemt aan enkele van zijn concurrenten, zoals L’Oréal, Unilever, Nestlé, Mars, Ferrero en Colgate, en zich ertoe verbindt om ontbossing uit zijn producten te bannen”, aldus nog Jonas Hulsens.

Actie vanmorgen in Grimbergen

Deze ochtend voeren actievoerders van Greenpeace een actie voor het ‘Brussels Innovation Center’, het grootste centrum voor onderzoek en ontwikkeling van Procter & Gamble in Europa, in Grimbergen, om het bedrijf te vragen ‘vuile’ palmolie te bannen. Bijna 400 000 personen hebben de voorbije weken de CEO van Procter & Gamble, Alan G. Lafley, aangeschreven om hem te vragen een nulontbossingsbeleid te ontwikkelen. Er zijn acht maanden verstreken sinds Greenpeace voor het eerst contact opnam. Het bedrijf heeft nog altijd niets ondernomen en geen enkele passende actie voorgesteld om palmolie afkomstig uit ontbossing uit zijn aanvoerketen te bannen.

Onderwerpen