Stickeractie tegen Roundup in doe-het-zelfzaken

Persbericht - 31 oktober, 2015
Vandaag kleven ongeveer duizend medestanders van Greenpeace in doe-het-zelfwinkels stickers op onkruidverdelgingsmiddelen die glyfosaat bevatten, zoals Roundup en Weedol. De meeste klanten weten namelijk niet wat ze met deze producten in huis halen. We willen dat Brico, Gamma, Hubo en Aveve, als grootste doe-het-zelfketens van ons land, stoppen met de verkoop van glyfosaat.

Glyfosaat is niet alleen slecht voor het milieu: de Wereldgezondheidsorganisatie bestempelt deze substantie ook als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’. Greenpeace heeft de doe-het-zelfketens al herhaaldelijk gevraagd om glyfosaathoudende middelen uit hun winkels te bannen: eerst in een brief samen met verschillende belangenorganisaties [1], deze zomer met een petitie waarmee ongeveer 15.000 consumenten een mail hebben gestuurd naar de directie van Brico, Gamma, Hubo en Aveve.

Vervolgens heeft de milieuorganisatie aan iedereen die daarom vroeg, klevers met het opschrift "Risico op kanker?" bezorgd (rechtenvrije foto's in bijlage). Zo kunnen mensen zelf een signaal geven aan de doe-het-zelfwinkels en hun klanten.

Duitsland en Nederland

"Momenteel verbergen de Belgische doe-het-zelfketens zich achter het feit dat de verkoop van glyfosaat niet verboden is. Maar ze zouden beter een voorbeeld nemen aan onze buurlanden", verklaart Brecht Van der Meulen, van de campagne Ecologische Landbouw bij Greenpeace België. "In Duitsland bijvoorbeeld hebben intussen al vijf grote ketens [2] glyfosaat uit de rekken genomen. In Nederland zullen vanaf januari 2016 maar liefst 3155 winkels geen Roundup & co meer aanbieden."

Ecologische alternatieven

"Het valt niet goed te praten dat Brico, Gamma, Hubo en Aveve dit gif blijven verkopen, terwijl er genoeg ecologische alternatieven bestaan om onkruid op een stoep, oprit of in gazon tegen te gaan: steken, schrapen, schoffelen, branden of met kokend water behandelen, om er enkele te noemen. Winkelketens zouden zich beter hiermee profileren, in de plaats van schaamteloos promotie te voeren voor schadelijke producten", besluit Van der Meulen.

Bezorgdheid over evaluatieproces

Ook op Europees vlak ijvert Greenpeace voor een onmiddellijk verbod op glyfosaat, onder andere voor gebruik door particulieren. De milieuorganisatie is bezorgd over de risicoanalyse van glyfosaat die de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) momenteel uitvoert, en meer bepaald over het voorbereidende werk van het Duitse Instituut voor Risicoanalyse: dat negeert een aantal publieke studies over het risico van glyfosaat, en heeft een duidelijke voorkeur voor ongepubliceerd onderzoek vanuit de industrie zelf. Greenpeace eist een grondige herziening [3].

Noten:
[1] Een coalitie van Greenpeace, Kom op tegen Kanker, Test-Aankoop, Gezinsbond, Bond Beter Leefmilieu, Velt, IEW, Nature & Progrès, La Ligue des Familles en Alliance for Childhood.
[2] Bauhaus, Baumarkt, Hornbach, Toom en Obi
[3] Donderdag stuurden we een open brief aan eurocommissaris Vytenis Andriukaitis, samen met organisaties als Avaaz en PAN Europe, Bond Beter Leefmilieu en Velt.