Terug naar school in Fukushima

Greenpeace meet hoge straling

Persbericht - 29 augustus, 2011
Een stralingsteam van Greenpeace, waartoe ook de Belg Jan Vande Putte behoort, heeft in scholen in Fukushima-Stad waarden gemeten die de internationale veiligheidsstandaarden overschrijden (1). De internationale milieuorganisatie vraagt de nieuwe premier van Japan, Yoshihito Noda, om de opening van de scholen op 1 september uit te stellen in Fukushima, tot de leslokalen ontsmet zijn.

Op 17, 18 en 19 augustus voerde een Greenpeaceteam tests uit in een middelbare school, een kleuterschool en kinderdagverblijf en op verschillende openbare plaatsen in Fukushima-Stad. Ze hebben stralingswaarden gemeten tot 1,5 microsievert per uur in een school die door de autoriteiten werd ontsmet en tot 2 microsievert per uur in een park in het stadscentrum (2). Daaruit blijkt dat de officiële opkuis niet volstaat om de gezondheid van kinderen te beschermen.

“Geen enkele ouder zou moeten kiezen tussen blootstelling aan straling of onderwijs voor zijn kind”, zegt Kazue Suzuki, nucleair expert van Greenpeace Japan. “Het ontsmettingsplan (3) waarmee de regering op de proppen komt, is 'too little too late'. Japans nieuwe premier moet de start van het schooljaar uitstellen, de mensen uit risicogebieden weghalen en de duizenden werkkrachten mobiliseren die nodig zijn om de stralingswaarden zoveel mogelijk onder 1 millisievert per jaar te houden.” (4)

Opvallend is dat het Greenpeaceteam op plaatsen die al door de Japanse autoriteiten waren behandeld gemiddelde stralingswaarden registreerde die hoger liggen dan de maximale dosis van 1 millisievert per jaar, terwijl het op een plaats waar de lokale gemeenschap zelf de opkuis deed lagere stralingswaarden aantrof.

“We stelden een aanzienlijke daling in straling vast in een kleuterschool van Fukushima-Stad, maar dit is te danken aan de inspanningen van lokale gemeenschappen en ngo's”, zegt Jan Vande Putte, stralingsexpert van Greenpeace International. “Het incident bewijst dat het mogelijk is om met de juiste middelen de blootstelling aan straling voor kinderen te beperken, maar er is wel onmiddellijke actie nodig om hen te beschermen.”

“Daarnaast moet de nieuwe Japanse leider moet ook vasthouden aan de hernieuwbare energietoekomst waar de voormalige premier Naoto Kan voor pleitte. Alleen op die manier kan Japan afstappen van kernenergie”, besluit Suzuki.

Voor meer info over het werk van Greenpeace in Fukushima: http://t.co/csFsCvF
http://www.greenpeace.org/fukushima-data

Noten:


1) De internationaal overeengekomen maximum stralingsdosis voor volwassenen bedraagt 1 millisievert per jaar, voor kinderen is dat veel lager. Vergelijkende tabel i.v.m. maximale stralingsdoses van de US Nuclear Regulatory Commission http://1.usa.gov/pqnEZ0

2) Volledige gegevens van het Greenpeace stralingsonderzoek in Fukushima-Stad en de scholen op 17, 18 en 19 augustus zijn beschikbaar op: http://www.greenpeace.org/japan/Global/japan/pdf/20110829_data.pdf
Google map van locaties en stralingswaarden die werden verzameld voor het Greenpeaceteam: http://g.co/maps/8b79

3) Artikel op de website van Mainichi Daily News over het ontsmettingsplan van de Japanse regering http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/national/news/20110827p2a00m0na014000c.html

4) De brief van Greenpeace aan de Japanse regering voor betere maatregelen voor de bescherming van de bevolking en ontsmetting is beschikbaar op http://www.greenpeace.org/japan/Global/japan/pdf/110829_Letter_eng.pdf
Overzicht van de eisen van Greenpeace: http://www.greenpeace.org/japan/Global/japan/pdf/110829_demands_eng.pdf

Onderwerpen